Ще подкрепим Турция в Брюксел, увери Ердоган и Давутоглу българският премиер

Политика

14-10-2015, 14:39

Снимка:

©Фейсбук/профил

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Премиерът Борисов ще се срещне с турския си колега Давутоглу

Той разговаря по телефона с президента и се срещна с министър-председателя в Истанбул

На Европейския съвет страната ни ще защитава позицията си за изграждане на зона за сигурност в Сирия и включване на Турция в третия пакет на сигурните държави.
Това уверение е дал премиерът Бойко Борисов по време на среща с турския си колега Ахмет Давутоглу. Той е изтъкнал, че оценяваме огромните усилия и трудности, които турската държава има, за да задържи милионите бежанци на своя територия.


Двамата са се срещнали в Истанбул, където се провежда глобалният форум "Миграция и развитие". Във фейсбук Борисов обобщава накратко за какво са разговаряли с Давутоглу, като е пожелал успешен и ползотворен форум.


По-рано днес премиерът проведе телефонен разговор с турския президент Реджеп Ердоган, като го е уверил, че има подкрепата на България на предстоящия Европейски съвет, където ще се обсъжда ролята на Турция в бежанската криза.


"В двустранните си отношения ще работим и за либерализиране на визите между България и Турция, тъй като това е важно както за туризма, така и за бизнеса като цяло", посочва премиерът. Той анонсира, че само след няколко дни ще бъде открит последният участък от АМ "Марица" и до Истанбул ще се стига по-бързо с кола, отколкото със самолет.


Бойко Борисов е благодарил на турския си колега и неговия здравен министър за добрата работа по бартера на ваксини. Така страната ни е получила необходимите 5-валентни ваксини, а в замяна ние сме предоставили на съседите си БЦЖ ваксини срещу туберкулоза, които се произвеждат у нас.
Борисов обобщава, че посещението му е било кратко, но то е израз на приятелство, благодарност и съпричастност.