Да дадем зелен светофар на Пловдивския бизнес

За да са богати пловдивчани, трябват добри условия за бизнес

Радослав Бозуков, кандидат за общински съветник от ПЛОВДИВ УТРЕ:

Радослав Бозуков е председател на Бизнес експертния съвет (БЕС) от 5 години и е един от учредителите му. БЕС е организация на пловдивския бизнес, обединяваща около 40 фирми с близо 4000 работници. Зам.-председател на Съвета по туризъм в Пловдив, член на Консултативния съвет по туризъм, председател на Управителния съвет на движение „Спорт за всички“. Дългогодишен генерален спонсор на Драматичен театър – Пловдив. Удостояван с награда „Пловдив“ за меценатство в културата. Има две специализации в областта на стратегическия мениджмънт и лидерството. Занимава се със собствен частен бизнес в областта на хотелиерството и ресторантьорството повече от 20 години. Следва веруюто, че богат град и богати граждани има там, където са налице добри условия за бизнеса. Счита, че в настоящия момент малкият и средният бизнес имат нужда от представителство и защита. Препятствията в живота му винаги са го амбицирали.

Когато през 1989 г. избягах от училище, за да отида на първия митинг на СДС пред „Александър Невски“, видях в очите на хората страст и надежда за нещо голямо, ново; нещо, което ще донесе, освен бленуваната свобода на словото, и просперитет на обществото. За съжаление, 26 години по-късно, когато погледна в очите им, тази страст и жар липсват.
Вглъбени в трудното си ежедневие, хората от малкия и средния бизнес са прекалено заети със собственото си оцеляване. И това е разбираемо. Те не желаят да вдигнат очи от ежедневието и да се опитат да повлияят на средата около себе си.
И вече не само липсва надежда в очите на бизнеса. По-тревожното е, че има и страх – от силната власт, която може да смаже всеки осмелил се да попита : „А това защо“?
Политиците повтарят като мантра, че малкият и средният бизнес са гръбнакът на всяка държава. Нашата държава обаче май стана безгръбначна.
През последните 8 години видях отчаянието и срама на много мои приятели – собственици на бизнес, които преди това в продължение на години с две ръце са съграждали къщичката си от нулата. На всички тях аз казвам: „Огледайте се около себе си: вие сте прекрасни професионалисти, но в живота винаги има и непредвидими ситуации. Когато попаднеш в окото на бурята, нещата не зависят само - нито от твоя опит, нито от твоите умения.“ Моят призив към тях е: „Изправете се и започнете отначало, защото обществото ни има нужда от вас!“
И ако преди говорехме, че е достатъчно държавата, респективно общината, да не ни пречат, към днешна дата сме убедени, че основната им функция е да създават по-добри условия за бизнес и инвестиции. Трябва да ги научим да ухажват парите и да ги привличат. Защото парите, особено в годините на криза, освен че са оскъдни, много бързо бягат, когато усетят заплаха.
Именно заради това ние от ПЛОВДИВ УТРЕ искаме да променим отношението на общината към малкия и средния бизнес. Пътят за това е да имаме повече общински съветници, които да представляват пловдивския бизнес. Основните моменти на които залагаме са:
Първо електронната община най - после да се случи. Така ще премахнем недобрите практики по отношение на дългите срокове и завишените разходи за административни услуги на фирми и граждани.
На следващо място е време да се довършат съществуващите публични регистри за осъществяване на ефективен контрол и равнопоставеност на всички фирми, ползващи общински имоти и услуги.
Друга важна стъпка е да се фокусираме върху възлагането и изпълнението на обществените поръчки, тъй като през последните години те заемат все по-голям дял от икономиката. В момента ние сме свидетели как условията на обществените поръчки са така написани, че победителят е ясен още в началото. Това обезверява бизнеса, отблъсква сериозните фирми, които не искат да участват в състезание с предизвестен победител. Това лишава обществото от възможността по-добрите фирми да изпълняват големите проекти за Пловдив – с по-добро качество и в по-кратки срокове. Решението, което ние от ПЛОВДИВ УТРЕ предлагаме, е създаване на отделен публичен регистър, който да проследява целия процес на една обществена поръчка – от изготвяне на заданието до изтичане на гаранционните срокове.
Един от големите проблеми пред бизнеса е несправедливата и несъразмерна такса смет. Община Пловдив трябва да изгради и приеме методология, така че тя да се определя не от цените на имотите, а от съответното количество „произведен отпадък“. С това тази тежест за бизнеса ще намалее поне два пъти и полвина.

Ние от ПЛОВДИВ УТРЕ предлагаме и намаляване на данъка за прехвърляне на недвижим имот, който за Пловдив е с размер - 2,5%. Считаме, че трябва да бъде свален до 1,5%, като това ще стимулира инвеститори да вложат парите си в града. От съществено значение е още да се огледат и коригират всички административни такси, като очакването ни е, че те ще могат да бъдат намалени средно с 30%.
За да могат малките и средните фирми в града да планират своето бъдеще и да работят спокойно, основен фактор е предвидимостта на бизнес средата. Бизнесът също желае да прогнозира своите разходи - така, както общината планира бюджета си. С присъствието си в Общинския съвет ние ще гарантираме, че община Пловдив няма да предприема резки движения по отношение на финансовите и други тежести към фирмите.
Аз разглеждам Общинския съвет като средище, в което да изпратим можещите и успешните хора; тези, които не просто имат идеи за развитието на града ни, но и успешни проекти зад гърба си. Така ще върнем вярата на пловдивчани, че държат в ръцете си не само своето настояще, но и бъдещето на децата си.
Виждам, че на преден план в съзнанието на хората излизат проблемите с доходите и работните места. Затова бизнес и бизнесмен вече не са лоши думи. Ще се радвам, ако все повече хора осъзнаят, че първо трябва да дадеш, а после да вземеш. Според мен добрите условия за бизнес са в основата на просперитета на обществото. Първо някой трябва да създава, а чак след това политиците да преразпределят.

Ако обичате Пловдив, ако искате вие да решавате какъв ще бъде ПЛОВДИВ УТРЕ, гласувайте! Гласувайте със сърце, защото гласувате за своето бъдеще!