Парите от данък "чипс" – за физкултурни салони

Най-евтините пържени картофи ще са поне 3 лв. за порция

С парите, събрани от данък "чипс", ще бъдат изградени физкултурни салони и спортни площадки, съобщи спортният министър Красен Кралев. С част от средствата ще бъдат финансирани програми, свързани с двигателната активност и превенцията на употреба на наркотици.

В 700 училища въобще няма салони, а в други 433 са приспособени помещения, които не отговарят на стандартите, коментира Кралев пред "Монитор".
150 млн. лева се очаква да влязат в хазната до 4-5 години, след като храните, съдържащи вредни съставки, бъдат обложени с данък, изчисли пък здравният министър Петър Москов.

От 3 до 78%цента ще варира налогът при различните храни в зависимост от вредните съставки в тях. Например най-нисък ще е той при шоколада, шоколадовите вафли и бонбони – 4 на сто. Заради палмовото масло и Е-та данъкът върху сладоледа ще е 7 на сто, а най-висок ще е за имитациите на сирене, кашкавал и мляко – 78%.

Производителите на сандвичи и пържени картофи с маргарин, палмово масло или други хидрогенирани мазнини ще бъдат облагани със 17 на сто. Това означава, че минимум 3 лева ще е най-евтината порция картофки (300 г) без сирене, но приготвени с изкуствени мазнотии. За вредната мазнина клиентът ще плаща 1,12 лева върху досегашната цена. Ако обаче картофките се пържат в олио, няма да има увеличение в цената, подчерта министър Москов.

Санитарните инспектори от районните здравни инспекции ще проверяват за чистотата на храните от вредни продукти. Те ще имат право да надничат дори във фритюрниците на ресторантите.

Статистиката сочи, че България е на второ място в Европа след Холандия по употребата на енергийни напитки от деца. 9% от момчетата между 14 и 18 години пият повече от една дневно, показва международно проучване. Същевременно всеки втори нашенец изпива всеки ден поне половин литър безалкохолно.