САЩ, Русия, Турция и Саудитска Арабия не се разбраха за Асад

Свят

23-10-2015, 19:17

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Консултациите им ще продължат и след днешната среща във Виена

Саудитският външен министър Адел ал Джубейр обяви след срещата във Виена за Сирия, че той и неговите колеги не са постигнали съгласие относно политическата съдба на сирийския президент Башар Асад, съобщават руски медии, цитирани от нюз.бг.


Джубейр говори след срещата между външните министри на САЩ, Русия, Турция и Саудитска Арабия, която беше свикана с цел да се обсъди политическо решение за конфликта в Сирия.
Саудитският външен министър заяви, че четирите страни са се споразумели да продължат консултациите помежду си относно Сирия.


От своя страна руският външен министър Сергей Лавров, потвърждавайки казаното от саудитския си колега, изтъкна след срещата: "Ние изразихме редица конкретни идеи по всички въпроси, които бяха обсъдени с нашите колеги от САЩ, Турция и Саудитска Арабия, тези идеи ще бъдат продължени, надявам се. Ние се споразумяхме да продължим контактите, като подчертахме необходимостта да се уверим, че едновременно с началото на вътрешния диалог в Сирия ще осигурим външна подкрепа за този процес."


Руският първи дипломат подчерта, че „има много външни участници в сирийската криза, не само четиримата, които се събраха във Виена днес". Иран и Египет трябва също да вземат участие в усилията за разрешаването на сирийската криза, отбеляза Лавров.


"Всички искаме тази криза да бъде разрешена чрез възстановяване на териториалната цялост и независимост на Сирия като суверенна държава - светска държава, където правата на всички религии и етнически групи са гарантирани без изключение", коментира още руският първи дипломат.
По думите на американския държавен секретар Джон Кери четиристранната среща е била "продуктивна и конструктивна".


Четирите страни са на едно мнение, че е необходимо конфликтът в Сирия да бъде уреден въз основа на Женевското комюнике, за да бъде страната единна и демократична. Те са съгласни и, че е необходимо да се води борба срещу тероризма и по-конкретно срещу "Ислямска държава" в Сирия и останалите страни в Близкия изток, обяви Джубейр.


В същото време саудитският външен министър подчерта, че между Вашингтон, Москва, Рияд и Анкара има и едно разногласие - за необходимостта от оттегляне на сирийския президент Башар ал Асад и в какви срокове.


САЩ, Саудитска Арабия и Турция са твърди противници на режима в Дамаск, а Русия - негов основен поддръжник. Американският държавен секретар Джон Кери и външните министри на Русия, на Саудитска Арабия и на Турция (Феридун Синирлиоглу) преговаряха в хотел "Империал" в австрийската столица.