Тотев: Мнозинство от 30 човека в ОбС ще гарантира стабилитет на Пловдив

Мисия Пловдив

27-10-2015, 17:36

Снимка:

gustonews.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Иван Тотев чака победа на балотажа с 40%

7 партии влизат в местния парламент, "Атака" и ДПС остават вън

С оглед на новото разпределение в Общинския съвет не е изключено да има промени и в управлението на община Пловдив, защото ситуацията е различна и това ще рефлектира и върху изпълнителната власт. Това заяви в ефира на Дарик кметът на Пловдив и местен лидер на ГЕРБ Иван Тотев. Той бе категоричен, че няма константа в администрацията на община Пловдив, особено при положение, че се водят разговори с различни политически сили, за стабилно мнозинство в местния парламент.


"Една от важните теми, които се повдигат по време на тези разговори е тази за културата", отбеляза още Иван Тотев и допълни, че е важно да има политически консенсус, с който да се подготви Пловдив за 2019-та година. По думите му се очаква подкрепа от всички десни партии в Пловдив и вече са организирани срещи с представители на СДС и ДСБ.


Според Тотев между лидерите на десните партии в града съществува диалог и това говори за стабилността в управлението на града. Всеки момент се очаква от "Кауза Пловдив“ да обявят официалната си подкрепа за Тотев на балотажа, предстоят разговори и със "Съюз за Пловдив“ на Дани Каназирева.


Кметът отбеляза още, че от ГЕРБ са готови на компромиси, стига да не се излиза от рамката на дясната им политика, защото се търси по-широк формат на управление и широко дясно мнозинство. "За да се управлява стабилно Пловдив през следващите 4 години, е необходимо мнозинство, не по-малко от 30 човека и аз смятам, че това нещо е постижимо при сегашното разпределение на мандатите“, категоричен бе той.


По отношение на това, кой би могъл да бъде новият председател на Общинския съвет в Пловдив, Иван Тотев уточни, че ГЕРБ не е партия, която на всяка цена ще държи да има представител на този пост и след балотажа, въпросът за председател и представители в комисиите ще бъде обсъден в по-широк кръг.


Седем партии ще имат свои представители в новия местен парламент в Пловдив. Това показват окончателните данни при 100% обработени резултати от протоколите за местните избори в града, съобщи председателят на ОИК Деница Чингарова.

След крайното разпределение на мандатите от ОИК за отделните 7 партии, се оказва, че "Съюз за Пловдив" и "Кауза Пловдив" губят по един, а ГЕРБ и ПФ ще бъдат с човек повече в ОбС. Все още обаче няма официално решение на Общинската избирателна комисия за това.

Политическите сили, които ще взимат решения за развитието на града през следващите 4 години са ГЕРБ, Патриотичния фронт, БСП, кандидатите за общински съветници от коалиция "Здравко Димитров - Да решаваме заедно", в която влиза и Реформаторският блок,  ПП "Съюз за Пловдив" на Дани Каназирева, "Кауза Пловдив" и ЗС "Александър Стамболийски".

Мандатите за ГЕРБ са 18. Славчо Атанасов е с двойно по-слаба представителност в местния парламент - Патриотичният фронт ще има 9 мандата, а "Съюз за Пловдив" остават с 6.

Съветниците от листите на коалицията на Здравко Димитров и Реформаторите са също 6. БСП остава твърдо с 5 мандата. 3 мандата има Геори Титюков от "Кауза Пловдив" и 4 мандата от ПП Земеделски съюз "Александър Стамболийски". Оказа се, че партията на адв. Георги Колев има изключително голям брой привърженици в града - над 7200 души са гласували за листата на земеделците, които нямат и един ден предизборна кампания. МК "Пловдив утре" остава без шанс за представителност в общинския съвет.

За ДПС са гласували едва 0.72% от избирателите, а за АТАКА - 1.63%, което със сигурност ги слага под бариерата, необходима за спечелен мандат и тези партии няма да участват в управлението на Пловдив.