Атанас Узунов на 60: Никоя от футболните ни звезди не е казала лоша дума за мен

Моят връх като съдия е Барселона - Байерн пред 100 000 зрители

Най-добрият български рефер в съвременната ни история Атанас Узунов навършва днес 60 години. Отдаден цял живот на футбола, а отскоро и на политиката, Узунов посреща юбилея си в семейна, но и работна обстановка. По традиция в последно време първата честитка е от министър-председателя Бойко Борисов. Как празнува Наско Узунов, кои са най-незабравимите му мигове и какво е бъдещето на любимия му Локо (Пд), четете в интервюто, което даде за "Меридиан Мач".
 
- Г-н Узунов, честит празник! С какви чувства посрещате щастливия повод?
- Щастлив, щастлив, колко да е щастие, когато един човек остарява (смее се). Радостен съм, че имам хубаво семейство.
 
- Кои са най-важните за вас мигове?
- Щастлив съм, че имам хубава кариера. Над 40 години никоя от футболните ни звезди не е казала лоша дума за мен, поне не се сещам, независимо с кой в какви отношения съм. Щастлив съм с моето семейство, макар в последно време да имаме някои здравословни проблеми. Взимаме мерки и дано всичко да е наред.
 
- Във футбола кои са най-важните ви моменти?
- Имах успешна кариера като съдия. Мисля, че съм постигнал доста. Най-много съм горд с мача между Барселона и  Байерн Мюнхен. Не всеки ден можеш да свириш пред 110 000 зрители (б. а. - Байерн с Емил Костадинов в състава бие с 2:1 и се класира на финал за Купата на УЕФА през 1996 г.). Също така, незабравимо беше да свиря и на Евро'96. Това е голямо постижение за българския футбол.
 
- Защо по ваше време съдиите сякаш се опазваха от непрестанните спекулации на кой са човек, на кого помагат..., а сега не могат?
- Да добавя, че ние свирихме и в доста по-трудни времена, отколкото са тези в момента. Сега всеки двубой се дава по телевизията. Освен това, публиката е много по-образована футболно и от съдийско естество и знае кога един рефер бърка и кога не. Не мисля, че съдиите са толкова слаби. Отглежда се в момента едно хубаво поколение съдии, но трябва постоянство и доверие.
 
- А не им ли пречи и фактът, че шефовете на клубове са в Изпълкома и натискът е по-голям?
- Имам мнение по темата, но щом правилникът на БФС го позволява, значи всичко е в рамките на нормалното.
 
- Да се върнем и на голямата ви любов Локо (Пд). Титлата ли е най-щастливият ви миг?
- Със сигурност, както и фактът, че участвах в този исторически момент. Беше незабравимо да съм част от триумфа. Първа и надявам се не единствена титла за Локомотив.
 
- В последните години вие и Христо Бонев положихте много усилия да намерите спонсор за Локомотив. Спасен ли е клубът най-после с идването на Христо Крушарски?
- Наистина беше страшно ходене по мъките, но мисля, че сега Локомотив е в добри ръце. Дори и в момента, в който говорим, ме намирате 5 минути след среща с г-н Крушарски. Ако мога да използвам един негов лаф, както му е влязло оловото в кръвта, така е и с Локо. Даже го посъветвах да е по-спокоен, защото вече е президент на клуба и трябва да е по-уравновесен. Но той може да постигне доста.
 
- Какво си пожелавате ?
- Да съм здрав. И на тези години се старая да се развивам, вече 8 години съм и в политиката, освен във футбола, и смятам, че се справям добре.