Франция отговаря на удара: Бомбардира столицата на "Ислямска държава"

Свят

16-11-2015, 06:19

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Атаката е координирана с американските сили

Френски бойни самолети са извършили в неделя най-мащабната си операция досега и са атакували цели в Ракка, съобщава dnevnik.bg. Сирийският град е смятан за своеобразна столица на групировката "Ислямска държава".

Атаката е извършена два дни след кървавите атентати в Париж, за които организацията пое отговорност, а президентът Франсоа Оланд определи като "акт на война" срещу френската държава.

"Операцията включваше 10 самолета и започна едновременно от Обединените арабски емирства и Йордания. Хвърлени са 20 бомби", се казва в съобщението, уточняващо, че ударите са нанесени в неделя вечерта.

Атаката е координирана с американските сили и мишените са включвали команден център, център за вербуване на джихадисти, оръжеен склад и лагер за обучение на бойци, допълват от министерството в Париж.

Франция започна удари в Сирия и Северан Ирак от началото на октомври, а ислямистите заявиха, че атентатите от петъчната вечер са и в отговор на тази военна операция.

В събота премиерът Манюел Валс обяви в телевизионно обръщение, че страната се намира в състояние на война с "Ислямска държава" и врагът ще бъде бомбардиран до пълното му унищожение.
"И за да отговорим на извършителите на тези атаки (в Париж), ще действаме по техния начин - ще разрушаваме. И ще спечелим тази война"

Френската политика към войната в Сирия е една от най-решителните сред западните държави. Париж от самото начало настоява Башар ал Асад да напусне президентския пост, а от няколко седмици и бомбардира "Ислямска държава", за разлика от Великобритания, например, който още се въздържа от подобна намеса.

По-рано тази седмица френски самолети бомбардираха петролни и газови инсталации в Деир аз Зор като част от плановете за унищожаване инфраструктурата и източниците за финансиране на джихадистите. В района пристигна и единственият самолетоносач "Шарл де Гол", който от 18 ноември трябва да е в пълна готовност за изпълнение на бойни операции. Дотогава действат 6 самолета Rafale от база в ОАЕ и 6 броя Mirage 2000 от база в Йордания.

Още на 8 октомври бе бомбардиран тренировъчен лагер за чужденци в Ракка, но президентът Оланд заяви ,че не са имали за цел да ликвидират конкретно някой от бойците. Вестник "Монд" обаче съобщи, че е имало конкретна цел - 35-годишният Бенгалем Салим, отговарящ за приемането френски граждани и франкофони в редовете на "Ислямска държава". Оланд заяви неотдавна, че около 600 френски граждани в момента се сражават в Сирия и Ирак.

Досега френската бойна авиация е извършила над 1300 полета с 271 операции срещу повече от 450 терористични цели, но повечето бяха в Северен Ирак.

Франция бе и първата страна, присъединила се към предвожданата от САЩ коалиция в Ирак и предоставя логистична подкрепа на умерени антиправителствени групировки в Сирия, включително на кюрдски отряди.