Новият ректор на СУ е проф. Анастас Герджиков

Мисия София

17-11-2015, 18:05

Снимка:

©uni-sofia.bg

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шефът на Сметната палата: СУ не съдейства на нашия одитен екип и ще наложим глоба

Той бе избран с 190 гласа срещу 160 за проф. Тони Спасов

Проф. Анастас Герджиков е новият ректор на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Той бе избран с 190 гласа срещу 160 за проф. Тони Спасов - ръководител на катедрата Приложна неорганична химия на Факултета по химия и фармация. Днес Алма матер избра 56-я си ректор.


Проф. Герджиков е д-р на филологическите науки, проф. по римска литература в катедра Класическа филология на СУ. Завършил е Хумболтовия университет в Берлин, специализирал е в Австрия (1994) и Германия (1997). Заемал е длъжностите заместник министър на образованието и науката (2001-2003), управител на Фонд "Научни изследвания" (2008-2009), заместник ректор на СУ "Св. Климент Охридски" (2010-2011). Член е на редколегията на списание "Стратегии на образователната и научната политика".


Преподавателската му работа обхваща курсове по латински език и автори (ораторска проза, историография, философия) и по римска литература. Научните му интереси са в областта на античната и средновековна литература, философия и политическа мисъл. Автор е на статии в български и чужди списания и сборници, на четири монографии, както и на първия български превод на Аристотеловата "Политика".


И двамата кандидати обявиха по-рано, че предвиждат затягане на финансовия контрол в Софийския университет и са единодушни, че водещи при определянето на държавната субсидия трябва да бъдат качеството на образованието и изследователската дейност, а не броят на студентите. Досегашният ректор проф. Иван Илчев окончателно се оттегли от всички ръководни позиции.


След 8 години управление проф. Иван Илчев не е ректор на СУ. Той призна, че си е дал самоотвод от всички номинации за ръководни постове и категорично възнамерява да не участва повече в управлението на органите на Алма матер. По думите му пред БНТ, изминалите 8 години са били не леки, не само за СУ, но и за цялото българско общество.


Обръщайки се назад във времето проф. Илчев предположи, че сигурно единствено той от всички ректори на Алма матер, е трябвало за два мандата да работи с цели 6-ма министри на образованието, в условията на непрекъснато икономическа криза и нестабилност.
Илчев пресметна, че с от намаляването на парите за висше образование през 2010 година с 20%, именно СУ е бил засегнат най-много, тъй като получавал от 1 до 3 млн.лв. по-малко годишно.
Все пак проф. Илчев припомни на преподавателите, че ако искат промяна в Университета да се случи, тя няма да дойде само отвън.