Милион долара глоба за японските китоловци наложи Австралия

Глобата е за неуважение на забраната за лов на китове, наложена преди четири години

Японските китоловци бяха глобени с един милион долара, заради лов в Австралийското Антарктическо Светилище на китове. Това се случва в навечерието на министерските преговори между двете страни, съобщава австралийското издание TheAge.

Глобата за неуважение е издадена срещу подкрепяната от японското правителство китоловна компанията Киодо Сенпаку Каиша от съдия Джейн  Джагът във Федералния съд в Сидни в сряда.

Решението бе обявено като победа от Humane Society International, която предявява иск за налагане на забрана за лов през 2008 г., и спечелиха срещу лова на китове в светилището по крайбрежието на Австралийската антарктическа територия.

Япония, все още не е обявила дали е взето окончателно решение да изпрати китоловен флот на юг отново това лято.

Външният министър Джули Бишоп и министърът на отбраната Марис Пайн ще приемат японските си колеги в Сидни в неделя за планирани разговори, а премиерът Малкълм Търнбул ще направи официално посещение в Токио през следващия месец.

"Ще очакваме г-н Търнбул и Джули Бишоп да бъдат много директни с японското правителство заради плановете на китоловците" да ловуват и тази година ", каза директорът на асоциацията Humane Society International Майкъл Кенеди.

"Ще очакваме от тях да отговорят най-строго въз основа на тази констатация на неуважение от австралийски съд."

Той обяснява, че глобата от 250 хиляди долара за убийството на китове в светилището през всеки от четирите китоловни сезони изпраща най-ясният сигнал за Япония, че Австралия няма да допусне лов на китове в Антарктика.

Въпреки, че служител е приел призовката в техните офиси в Токио за делото по неуважение, Киодо Сенпаку с презрение отказват да признаят делото и не се явяват на съдебното заседание.

Глобата на японците е наложена тъй като след решението от 2008 г. да се забрани ловът, китоловците са продължили да работят в Антарктика.

Правозащитниците представиха пред съда като доказателства собствените официални доклади на китоловците, както и експертно картографиране и очевидец от флота на Sea Shepherd капитан Питър Хамърстед.

Това потвърждава, че китоловците продължават да убиват кита джудже, докато ловът беше обявен за незаконен миналата година от Международния съд по дело, заведено от Австралия.

Както е известно, японските китоловци прикриват ловът зад разрешението за „изследователска дейност“, което им дава определена квота за убийство на китове с изследователски цели. В техните действия обаче няма никаква подобна дейност. Доказано всички убити китове се разфасоват и отиват за продажба.

В рамките на месец китоловците са разработили нова програма за китолова с цел "научни изследвания", по план те ще убият 4000 китове за 12 години, като се започне от следващото лято.

Учени от Международната комисия по китолов потвърдиха, че новия план на Токио не е успял да докаже необходимостта от убиването на китове, за да постигне целите си.

В последната си декларация относно това дали ще продължи с китолова това лято, Министерство на външните работи на Япония заяви чрез посолството си в Канбера през октомври, че "решение все още не е направено".