“Фурия” потегли през Атлантика

Мисия Бургас

23-11-2015, 15:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургаската "Фурия" лети през Атлантика /СНИМКИ/

Носих гордо българския трибагреник из цялата марина, пише Румен Котов

Екипажът на бургаската ветроходна яхта "Фурия" се събра в пълен състав. Румен Котов и Диан Зайков посрещнаха в Лас Палмас третия участник в приключението - Михаил Копанов. Цяла седмица тримата работиха по подготовката на лодката за най-дългия преход, от Канарските острови до остров Санта Лучия, част от Малките Антили. Разстоянието е около 2700 морски мили, които се прекосяват без прекъсваване. "Фурия"е първата българска яхта, която участва в най-мащабното презокеанско ветроходно рали - Atlantic Rally or Cruisers (ARC).
"В сайта на World Cruising Club, в списъка на участниците, "Фурия" беше посочена като плаваща под неизвестен флаг. Изпратих пет-шест електронни писма с настоятелни молби да включат в падащото меню на сайта им и българския флаг. Най накрая го направиха. За тържественото откриване на ралито извадих флагщока с българския флаг, защото не вярвах, че са приготвили отделен такъв за парада, но се оказа, че съм сгрешил. Бяха предвидили българския трибагреник и го носих гордо по време на обиколката в марината. Няколко души дойдоха да питат на коя държава е този флаг, едните бяха американци (може би трябваше да се избъзикам и да ги питам техният флаг на коя държава е?). Така че българският трибагреник се вее на пилона в марината", пише Румен Котов в електронния дневник на пътуването.

"Фурия" потегли към Антилите заедно с останалите участници в състезанието вчера, неделя, в 15 часа българско време. Прогнозата за времето е силен вятър, между 18 и 23 възела север-североизток, с пориви от 28 възела, а в зоните на ускорение на вятъра (в югоизточната и югозападна част на Гран Канария), се очаква да бъде 30-35 възела. Очаква се и дъжд.
"Но това за нас няма голямо значение. Ние сме българи, кеф ни е да ни е кофти", казва екипажът на "Фурия".