Новият терминал "Меден рудник" тръгва официално от днес

Мисия Бургас

24-11-2015, 08:26

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започват централната спирка за бързите автобуси в Бургас

Метро на колела тръгва в Бургас

Новият терминал „Меден рудник“, изграден по мегапроекта на Бургас „Интегриран градски транспорт” ще бъде открит утре с официална церемония. На събитието ще присъстват кметът Димитър Николов; заместник-кметът по финанси, бюджет и икономика – Красимир Стойчев и управителят на „Бургасбус” ЕООД – инж. Петко Драгнев.

Терминал „Меден рудник“ е начална спирка на Бързата автобусна линия, която свързва ж.к. „Меден рудник“ с комплексите „Славейков“ и „Изгрев“. Тя представлява комплекс от съоръжения с интересна архитектура, която промени изцяло облика на мястото, известно като „обръщало на тролейбусите“ на ул. „Въстаническа“. Изпълнените дейности включват: изграждане на основна едноетажна сграда, автобусен  сектор за изхода на БРТ, две автобусни спирки (Спирка 1А и Спирка 1Б). В резултат на проекта е осигурено безпрепятственото опериране на линиите на автобусния и тролейбусния градски транспорт в Бургас.

Проект „Интегриран градски транспорт на Бургас” е на обща стойност 130 894 784,10 лв. и се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. Успешното изпълнение на проекта ще доведе до създаване условия за подобрена мобилност за хората, намаляване на задръстванията и емисиите на вредни газове, подобряване безопасността на градския транспорт.