Първи бунт на библиотекарите в Бургас

Мисия Бургас

24-11-2015, 10:32

Снимка:

снимка, thexperts.bg

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Библиотекарите искат 50% по-високи заплати

Те и музейните работници искат среща с кмета и със зам.-кмета по култура и образование

Синдикалните организации на Регионален исторически музей, Регионална библиотека „Пейо Яворов“ и Областния читалищен съвет ще излязат на  първия по рода си протест днес. Той е във връзка с Националния ден на недоволство.  Те са изпратили уведомления до областния управител Вълчо Чолаков и до кмета Димитър Николов. 
Библиотекарите и музейните работници искат среща с кмета и със зам.-кмета по култура и образование Йорданка Ананиева, за да връчат протестни писма на гилдиите на музеи, галерии и библиотеки. Такива ще бъдат връчени и на областния управител с надеждата, че ще бъдат предадени на правителството. 
Библиотечните работници искат 50% увеличение на заплатите си и с анекс към Колективния трудов договор още 20% нарастване на доходите всяка година. Сега заплатите ни са в порядъка на 450 лева, което винаги ни държи съвсем близо до минималната заплата, каза координатора на протеста Златина Стойчева.
От следващата година минималната заплата ще стане 420 лева и разликата с нашата става просто унизителна, смятат библиотекарите.  Общо в страната в този сектор работят 1684 човека и увеличението на заплатите ни няма да се отрази на националния бюджет, смятат протестиращите.