Бургаският затвор едно от най-ужасните места в Европа

Крими

30-11-2015, 10:59

Снимка:

снимка, 24 часа

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургаският затвор се включва в бунта

Строен е през далечната 1938 година.

Нямаме достъп до тоалетните през нощта и затова за естествените си нужди използваме пластмасови кофи, споделят затворници в бургаския затвор. Той е дом на 520 осъдени. Експерти от Европейския комитет против изтезанията, го определят за едно от най-ужасните места в Европа.
„Има килии и с по 20, и с по 15 човека. През нощта използваме пластмасова кофа за тоалетна“, каза пред камерата на Нова телевизия Васил Колев, който излежава присъда за катастрофа. Той споделя, че през нощта му е най-трудно.
През лятото е ужасно, защото сме много хора и трудно се диша, добавя Валери Величков.
Той е осъден на 4 години заради нанесена тежка телесна повреда и дели килия с 10 души. Имат си и компания. Пълно е с хлебарки и мишки, каза още Валери.
Леглата и завивките не си знаят годините. Затворът в Бургас е строен през далечната 1938 година.
„Сериозна реконструкция не знам да е правена. При построяването му е било нормално килиите да са много големи. Те не са адекватни на времето, в което живеем“, признава директорът на затвора Бранимир Мангъров.
Решение обаче трябва да се намери до края на следващата година. Такъв срок е дала Европа.
„Имаме два сериозни проблема. От една страна липсват тоалетни, а от друга страна е голяма пренаселеността. Това води до нарушаване на Европейската конвенция за правата на човека“, заяви заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов.
Предвижда се част от затворниците да бъдат преместени в нова сграда близо до Бургас, която трябва да бъде готова до средата на следващата година. Тоалетните пък трябва да бъдат ремонтирани до края на 2016-та, но дали ще има пари и за останалите затвори, не е ясно.
В проекта за бюджет 2016 не фигурират тези средства, които сме заявили като необходими на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията, уточнява Янкулов.
Българските затвори са най-ужасното място и заради малтретирането на затворниците.
„Предприели сме редица мерки. Част от тях са свързани с въвеждането на регистър на травматичните увреждания в местата за задържане. Сумата, която до момента сме платили за обезщетения, е от порядъка на 600 000 лева“, каза още заместник-министърът.