БДЖ разпродава имоти, коли и вагони

С приходите от продажбите холдинга се надява да погаси част от задълженията си

"Холдинг БДЖ" ще пусне за продажба до средата на декември 1300 товарни вагона чрез "Българска банка за развитие", пише "Стандарт". Вагоните са заложени по Втория облигационен заем по реда на Закона за особените залози. До месец и самият холдинг ще обяви за продажба други 1100 вагона, както и локомотиви за скрап. Наскоро БДЖ обяви за продажба и 69 камиони, трактори и леки автомобили БМВ, Ауди, Мазда, Форд и ВАЗ.
Обсъжда се и продажбата на имоти, които също трябва да бъдат обявени преди Коледа, пише "Стандарт". Сред тях е сградата на транспортна полиция на бул. "Княгиня Мария Луиза" в София, от която униформените вече се изнасят. Ще се продават и някои от почивните станции, като тези в Банкя, Хисаря и в местността Фичоза край Варна, както и един пансион в центъра на Велико Търново.
С приходите от продажбите ръководството на холдинга се надява да погаси част от задълженията си, които към 30 септември бяха 502 млн. лв. През октомври БДЖ изплати част от тях. Според последните данни, холдингът дължи 104 млн. лв. към германската KFW, 143 млн. към облигационерите, 40 млн. лв. към Европейското дружество за финансиране закупуването на подвижен жп състав "Еврофима", както и 7 млн. лв. към родна банка. Холдингът дължи и 37 млн. лв. на финансовото министерство по заеми от 1995 г., теглени с държавни гаранции, както и малко над 100 млн. лв. на НКЖИ. Част от дълга към НКЖИ ще бъде погасен чрез прехвърляне на почивна станция в Родопите на компанията.
Много локомотиви и вагони има за продажба и поделението "БДЖ - товарни превози", което не получава разрешение за това от агенцията за приватизация. Процедурата по приватизацията му беше прекратена от кабинета "Орешарски", откогато компанията изгуби над 40% от товарите си. Според запознати, последната оценка на "БДЖ - Товарни превози" е 85 млн. лв.