Асад обвини Франция в подкрепа на тероризма и войната

Свят

01-12-2015, 10:44

Снимка:

©news-front.info

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Склонен е на мирно споразумение, подписано в Прага

Сирийският президент Башар Асад обвини Франция, че подкрепя тероризма и посочи Прага като място, където един ден може да бъде подписано мирно споразумение, предвид балансираната позиция на Чехия, съобщиха ТАСС и Франс прес. Откъси от интервюто на Асад бяха излъчени вчера от чешката национална телевизия.


Пълната версия на интервюто ще бъде излъчена днес. В него сирийският президент отговаря на въпроса на чешки журналист дали е възможно в Прага да бъде подписано мирно споразумение с опозицията, както предложи чешкият президент Милош Земан през септември в Ню Йорк.


"Разбира се, ако зададете този въпрос на сирийците, те ще ви кажат, че не искат мирна конференция във Франция например, защото Франция подкрепя тероризма и войната, а не мира. И като споменавате Прага, това би било прието като цяло, поради балансираната позиция на вашата страна", заявява сирийският лидер пред чешката телевизия.


Главното условие за постигане на политическо решение, според Асад, е да бъде победен тероризма. Едва след това е възможен ефективен политически диалог и нормализиране на живота в страната. "Това е работа на самите сирийци", добави Асад, цитиран от ТАСС.


Сирийският президент освен това призова европейците да помогнат на бягащите от войната сирийци, повечето от които са порядъчни граждани на Сирия, патриоти и честни хора. "Наистина, сред тях умишлено се внедряват терористи. Трудно е да се каже колко са", подчерта Асад.