Предупреждават за токсична плесен по сушените плодовете на пазарите

Животът

05-12-2015, 08:50

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

РЕЦЕПТАТА НА СИДОНИЯ: Пълнена Коледна пуйка с кестени и сушени плодове

Специалисти алармират да внимаваме с цвета на продуктите

Трябва внимателно да избираме сушените плодове, които ще поднесем на празничната трапеза, тъй като голяма част от тях минават през химическа преработка. Търговската практика в сушените плодове да се слагат консерванти цели удължаване срока им на годност, разказа проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи пред "Новинар".Търговската практика в сушените плодове да се слагат консерванти цели удължаване срока им на годност, разказа проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи.
Тя заяви, че третирането им се осъществява и като превантивна мярка срещу образуването на плесени по повърхността на плода, които са токсични. Съответните Е-та обаче може да повлияят неблагоприятно на организма в случаите, когато похапваме повече от необходимото или пък при самото производство е надвишено разрешеното количество на прилаганите вещества.
Проблем при сушените плодове е и това, че продуктът се продава пакетиран. Това обясни д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.
"При процеса на пакетиране се образува влага, която спира концентрацията на въздух, а на самите сушени плодове им е нужно тъмно, проветриво място с умерена температура, за да се превърнат в годен за консумация продукт", каза той.
Специалистът препоръча, ако искаме да сложим лакомството на масата, да се уверим, че е закупено насипно, а най-добре – сушено в подходящи домашни условия.
При закупуване на сладкото лакомство препоръчително е да обръщаме внимание и на цвета. Ако той е прекалено ярък, то по-добре да се насочим към нещо не толкова лъскаво, тъй като има опасност плодовете да са боядисани.
„Яжте пресни плодове, а не сушени за най-сигурно”, такова мнение изрази д-р Иванов, като допълни, че внимателно трябва да оглеждаме продукта за наличие на плесени.
Предлаганите на пазара сушени плодове крият рискове за здравето по ред причини. Няма как да бъдем уверени, че пакетираният артикул е третиран правилно и съхраняван на подходящо място.
"Консумирайки несигурен продукт, можем да си докараме алергии, кожни обриви, реакции на дихателната система, а при подрастващите деца се наблюдава възбудимост на централната нервна система", заяви проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.
Според нея често елиминираме мисълта за наличие на Е-та в продуктите и се доверяваме, че по магазините ни предлагат подходящо подбрани сушени плодове, чиято консумация няма да ни навреди.
Консервантите и добавките, които се използват при продукцията на сушени плодове, са предварително оценени за безопасност при производството на храни и са разрешени, увери проф. Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи.
Препоръката на експертите е много внимателно да измием сушения плод преди консумация, както и да хапваме стафиди в умерени количества.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен