Съдът разреши разширението на клуб „Бакарди”

Окончателно!

Административният съд в Добрич отхвърли оспорването на решението на Общинския съвет за разширяване на клуб “Бакарди”. Жалбите срещу него бяха от Сдружение в обществена полза “Гражданско общество за Добрич”, Борис Спасов, Веселин Влаев и Областния управител.

Казусът се разглежда за втори път в Административния съд, след като Върховният административен съд разпореди да продължат съдопроизводствените действия по делата, заведени от гражданите и държавата, и те бяха обединени в едно, съобщава topnovini.bg.

Жалбите са срещу решение на Общинския съвет, с което в имота се обособяват два нови парцела - 4417 квадратни метра за литературния музей и 641 квадратни метра към близка двуетажна сграда на частно дружество.

От сдружение "Гражданско общество за Добрич" смятат, че така се създават пречки за възприятието на целия площад пред дома-паметник на Йордан Йовков - емблематична сграда в града.

ВАС счете за основателна и жалбата на областния управител д-р Маргарита Новоселска, след като с определение на местния съд бе оставена без разглеждане. Според областния управител, държавата е непосредствено засегната с предвижданите изменения на подробния устройствен план на терена пред литературния музей. В архива на областната администрация са установени актове за държавна собственост за част от терена.

Съдът е преценил, че решението е взето от компетентен за това орган, при спазване изискванията на ЗМСМА по приемане на решението, относно необходимия брой общински съветници за провеждане на заседанието и за приемане на самото решение.

 Решението не подлежи на обжалване.