"Тайм" определи Ангела Меркел за личност на годината

Тя е четвъртата жена, която се появява на корицата на списанието

Германският канцлер Ангела Меркел е определена за "Личност на годината” според ежегодната класация на списание "Тайм". Лидерът на ДАЕШ ("Ислямска държава") Абу Бакр ал Багдади е втори, а третото място се заема от основния кандидат на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп. Меркел влиза в списък с имената на бивши победители като Адолф Хитлер, Йосиф Сталин, Махатма Ганди, Уинстън Чърчил и Ричард Никсън.


Отговорният редактор на списанието Нанси Гибс разкри, че жената, която е подложена на критики през 2015 година заради отварянето на границите на държавата й за стотици хиляди бежанци и заради управлението на дълговата криза в Европа, е изборът на "Тайм" за "Личност на годината". Новината беше съобщена в шоуто TODAY по NBC, цитирано от нюз.бг.


Мотивите на списанието са свързани с настоятелното искане на 61-годишния канцлер Германия да допринесе повече в световните дела в сравнение с повечето политици, които не се осмеляват да поискат същото, също така за твърдата й позиция срещу тиранията, както и за непоколебимото морално лидерство в един свят, където има такъв недостиг.


Меркел започна тази година с изправянето си до руския лидер Владимир Путин, което помогна за забавяне опитите на Путин да превземе Украйна. След това Меркел беше основен играч във възникналата криза с Гърция, която заплашваше цялата еврозона, но в крайна сметка беше решена благодарение на категоричните действия на германския канцлер. В края на годината хората започнаха да наричат Меркел "Европа на съвестта" във връзка с действията й по отношение на мигрантската криза. Тя отвори границите на Германия за мигранти, докато други държави направиха обратното, което и донесе натиск и критики от политическите й съюзници и германски граждани, отбелязват от списанието.


"Жена, израснала зад Желязната завеса, залагайки на свободата, разглежда бежанците като жертви, които трябва да бъдат спасени, а не като нашественици, които трябва да бъдат спрени. Дъщерята на пастор, размахваща милост като оръжие. Вие може да сте съгласни с нея или не, но тя не тръгва по лесен път. Лидерите са тествани само, когато хората не искат да ги следват", добави Нанси Гибс.


Редакторите на списанието определят личността или група като "Личност на годината" на базата най-голямо оказано влияние в света и в новините - лошо или добро, през последната година. Меркел, която управлява Германия от 2005 година, победи няколко световни личности в краткия списък с номинираните.


Сред тях са лидерът на ДАЕШ Абу Бакр ал Багдади, основният кандидат на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп, иранският лидер Хасан Рохани, руският президент Владимир Путин и други.
Меркел е първата жена, която е удостоена с приза, откакто "Тайм" промени номинацията от "Мъж на годината" през 1999 година. Миналата година списанието определи като "Личност на годината" "Бойците срещу ебола", в която група има и жени.

Германският канцлер е четвъртата жена, която се появява на корицата на списанието.