Свръховластената фигура на главния прокурор е проблем на демокрацията ни

Изтъкна ексминистър Христо Иванов в тв интервю по повод вчерашната му оставка


"Оставката ми беше напълно предсказуема, защото още в първия ден заявих, че идвам с екипа си за конкретни задачи и ще остана до момента, в който те могат да бъдат реализирани. Вчера 200 депутати гласуваха за предложение на една малка партия, отмятайки се 4 партии от подписите си и от това, което беше наречено "исторически компромис". Те отказаха да направят и минимална стъпка за въвеждане на някаква форма на демократична отчетност на главния прокурор", заяви в "Здравей, България" по Нова телевизия бившият министър на правосъдието Христо Иванов.


"През цялото време с г-н Борисов имахме изключително коректни отношения. Той винаги е бил достатъчно ясен с мен, че ще се случат само неща, съгласувани със Сотир Цацаров. Това беше видимо през цялото време и ние се опитахме по всякакъв начин да лавираме около него", обясни Иванов. По думите му е очевидно, че в България главният прокурор може да обърне парламента и неговото желание да се превърне в закон: "Защо Бойко Борисов се съобразява с него, трябва да го попитате лично", допълни Иванов.


"Имаше една поредица от събития, която започна с разговорите между Румяна Ченалова и Владимира Янева. От момента, в който започнах да настоявам тези твърдения да бъдат проверени, срещу мен започна доста сериозна пропагандна война, в която не получих никаква подкрепа. Това е най-сериозният корупционен скандал от началото на това управление и се превърна в тест имаме ли сериозна антикорупционна политика. Сами можете да си отговорите на въпроса колко души от управлението излязоха и заеха позиция по темата", коментира Христо Иванов.


"Румяна Ченалова беше уволнена на база мое предложение за нейното дисциплинарно освобождаване. По никакъв начин не мога да бъда заподозрян в това, че одобрявам действията й. Има само един начин, по който корупционните мрежи се разплитат и това е, когато някой отвътре започне да говори. В навечерието на идването на експертите от Европейската комисия главният прокурор заяви, че ще има проверка и от самото начало каза кой няма да бъде проверяван. Това е огромен проблем. И тогава, когато този, който няма да бъде проверяван, е самият той - това е двоен проблем", на мнение е правосъдният министър в оставка.


"България има проблем със свръховластената фигура на главния прокурор. Това е системен проблем на демокрацията ни. Имаме една фигура с огромна власт и няма никакъв контрол върху нея. Това беше една от основните цели, заради която дойдох - да се опитаме да променим поне нещо в това отношение. До вчера имаше изгледи да се приемат такива разпределения на квотите, които да станат основата за бъдещо въвеждане на някаква форма на отчетност", коментира Иванов.


"В този смисъл основният проблем е има ли капацитет българската съдебна власт да се пребори с корупцията в себе си и с тази по високите етажи на властта. Големият тест за следващия колега е дали той ще постави този въпрос в центъра на своята дейност, или ще се занимава с други въпроси", завърши Христо Иванов.