Заплаха за правителството няма, успокоява евродепутатът Малинов

Решението на д-р Москов е правилно, одобрява колегата му проф. Генчо Начев

"Заплаха за правителството няма. Подкрепяхме министър Москов и неговите реформи и преди, и сега. Да се внушава, че заради ДСБ ще има предсрочни избори, е най-голямата обида, която Борисов може сам да си нанесе", каза пред Би Ти Ви тази сутрин евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов. Той уточни, че решението на Петър Москов да остане министър на здравеопазването, е негово лично решение и ДСБ го уважава.


"Смятаме, че реформа в здравеопазването има. Москов е член на ДСБ, но подаде оставка като член на ръководството на ДСБ", каза Малинов. Според него всичко за реформата в съдебната система, за което ДСБ се борило през последната година, било бламирано в последния момент. "Никой нямаше да ни прости, ако не бяхме дали знак, че това, което става, не ни харесва", каза Малинов.


"Това, което прави д-р Петър Москов, е правилно. Професионализмът трябва да се разграничава от политическите сблъсъци". Това каза пред камерите на БНТ проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина". "Работата на лекарите е да предлагат качествени медицински услуги. Те не могат да се занимават с националната здравна карта, примерно. Това е работа на политиците, а те в България не си вършат работата. В момента катастрофално променихме ценностната си система. Винаги съм оптимист и се надявам, че здравната реформа на министър Москов ще успее", каза още проф. Начев.


"В думите на Бойко Борисов за сланината имаше много истина, но това не е ключа за реформата. Трябва да се промени начина на финансиране и на усвояване на средствата. Трябва да има една ясна и стройна програма кога и как ще се променят нещата. Здравеопазването е много чувствителна система", допълни професорът.