Даниел Вълчев най-спряган за правосъден министър

Няма промени между 2 и 3 четене на конституцията, съдии отново излизат пред сградата на Темида

Името на проф. Даниел Вълчев (ДБГ) е най-спряганото сред номинациите за нов правосъден министър. Това коментираха неофициално пред Bulgariautre депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. Вълчев бе вицепремиер и министър на образованието, преподавател е по право и е сред учредителите на Реформаторския блок. Той е член на ДБГ, бе и в ръководството на пратията на Меглена Кунева, но се оттегли заради академичната си дейност. Вълчев е еднакво одобряван от партиите от РБ, а се ползва с доверието и на ГЕРБ, уточняват от управляващото мнозинство. 
Днес ръководството на "Движение България за гражданите" (ДБГ) ще обяви решение след заявленията от ДСБ, че партията минава в опозиция. А всички партии от Блока се очаква да излязат с общо изявление утре.
"Ще изчакам във вторник, когато блокът трябва да заяви своята позиция и веднага след това ще да подготвим кандидатури за министри", каза премиерът Бойко Борисов преди час пред репортери в "Пирогов" след откриването на обновеното отделение по реанимация към клиниката по неврохирургия. "Министрите в това правителство се назначават, след като с колегите от Реформаторския болк поставим кандидатурите си, без квоти и намерим най-добрия за дадения пост. Ще изчакам вторник, когато блокът трябва да заяви своята позиция и веднага след това ще седнем да подготвим кандидатури за министри", заяви още премиерът. 
Няма да има промени между второ и трето четене в поправките на основния закон, коментираха по-рано пред Bulgariautre юристи от временната комисия за изменение и допълнениена конституцията. Днес от 15 часа те ще обсъдят  приетите текстове в зала и ще гласуват вкарването на промените за трето гласуване в пленарна зала в сряда. Тогава вотът на народните избранници е поименнен. Всеки от депутатите ще заяви със ставане от място дали е "за", "против" или "въздържал се" за поправките на конституцията.
Междувременно Съюзът на съдиите отправи призив към колегите си юристи да се включат днес отново в събирането пред Съдебната палата, обявено за 17.30 часа. А съдиите от страната да поставят на тогите си знака на везните, за да изразят подкрепа за провеждането на съдебната реформа и подкрепа за подалия оставка като правосъден министър Христо Иванов.