Лудогорец дръпва с пет точки пред Левски

След изваждането на Литекс от "А" група може да се анулират досегашните мачове на "оранжевите"

Въпросите след изваждането на Литекс от българския футбол са много, а правилникът на БФС може да се "чете" по доста различни начини. При всички положения ситуацията в елита ни може сериозно да се промени.

„Оранжевите" бяха изхвърлени след прекратената среща с Левски, в която Стойчо Стоилов нахлу на терена и извади тима.

Дисциплинарната комисия взе решението за наказанието единодушно, но Литекс има 7 дни, в които да обжалва наказанието пред Апелативната комисия. Ако обжалването не бъде спечелено, „А" група ще остане с 9 отбора.

Тук обаче изникват три въпроса:
1- Какво се случва с изиграните до момента мачове на Литекс и точките на другите отбори?
2- Какво се случва с Литекс и в коя група ще играе?
3 - Ще бъде ли изваден Литекс и от турнира за Купата?

Относно въпрос 1 правилникът на БФС гласи:
(11) Когато футболен отбор напусне първенството или бъде изваден от състава на съответната група:

а) преди завършване на първия полусезон - резултатите от играните от него до този момент срещи се анулират. В "А" и „Б" ФГ за завършване на първия полусезон се счита последният изигран кръг от календарната 2015 г.

б) преди или след започването на втория полусезон - резултатите от играните от него до този момент срещи се запазват, а за следващите му срещи се присъжда служебен резултат от 3:0 в полза на отборите, с които е следвало да играе по програма.

Тук не трябва да се взима под внимание "Когато футболен отбор напусне първенството", защото Литекс не е напуснал първенството, а е прекратил мач. В случая важи "Или бъде изваден от състава на съответната група", тъй като ловчанлии бяха извадени от елита.

И сега, внимание, идва най-важният въпрос - кога се е случило това - преди завършването на първия полусезон, както гласи точка "А", или преди и след започването на втория полусезон, както е упоменато в точка "Б".

Литекс бе изваден от "А" група днес, което означава, че БФС би трябвало да вземе под внимание точка "Б". Което ще рече, че класирането ще се запази. Лудогорец и Левски ще останат с по 38 точки, като на "сините" се добавят три за служебната победа.

Правилникът обаче може да бъде тълкуван и по други начини. Например - кога точно е станало провинението от страна на Литекс. То се е случило преди завършване на първия полусезон. Т.е. - ако бъде взета под внимание точка "А", тогава всички точки, спечелени срещу Литекс, ще се анулират. Класирането ще се промени и Лудогорец ще има аванс от 5 точки на върха пред Левски.

Какво точно ще се реши, ще разберем след заседанието на Спортно-техническата комисия. Тя обаче няма да избързва с обявяването на новината, тъй като ще изчака 7-дневния срок, в който Литекс има право да обжалва наказанието си.

Относно въпрос 2:
Председателят на Дисциплинарната комисия към БФС Юри Кучев обяви, че е логично Литекс да отиде в „Б" група, тъй като се води изпадащ отбор. „Оранжевите" би трябвало да почиват половин година, след което ще започнат следващия сезон в „Б" група.

„Ние решаваме единствено за наказанията. Останалото е работа на Спортно-техническата комисия и в тяхната компетенция, а не в нашата", каза Кучев.

Относно вторият отбор на Литекс, той почти сигурно ще остане да се състезава през пролетта в "Б" група.

Относно въпрос 3:
Литекс най-вероятно няма да бъде отстранен от Купата на България, тъй като това е друг турнир. Всичко написано тук обаче предпоследно, защото последната и окончателната дума я има БФС.