Отпадат близо четвърт от заявките за пловдивския Културен календар - 2016

Документи и апликационни форми са попълвани погрешно, предстои обучителна кампания

Около 25% от предложенията, подадени за участие в Културния календар на Пловдив за 2016-та и финансиране от общината, са били с грешно попълнени документи и апликационни форми. Това заяви за Дарик зам.-кметът Стефан Стоянов. През тази година са подадени над 200 предложения с искане за финансиране от над 3.5 млн. лева. От тях са избрани малко над 70, а общата сума за Културния календар през 2016-та ще бъде малко над 1.4 млн. лева.


"От Календара отпада изключително успешния фестивал "Капана фест", който е сред тези със сгрешена документация", обясни зам.-кметът. Отпадат още Джаз фестът и Оперния фестивал, но причина затова е, че те фигурират в програмата на Фондация Пловдив 2019 и ще получат финансиране от там. Стоянов бе категоричен, че заради неумението на част от културните оператори да пишат предложения за кандидатстване и да ги защитават успешно, предстои специална информационно-обучителна кампания по темата, която ще бъде проведена от Фондация "Пловдив 2019".


"Очаква се на сесията на общинския съвет в четвъртък в Календара да бъдат нанесени някои финансови корекции, които може да засегнат и фестивалите One на Асен Асенов, за които е предвидено пак да получат по 100 хил. лева", каза още Стоянов. В календара за следващата година се запазват традиционни събития като Нощ на музеите и галериите( 40 хил.), Sound of the ages (80 хил.), Черната кутия (35 хил.), Сцена на кръстопът (55 хил.), Дни на музиката в Балабановата къща (40 хил.), Международния фолклорен фестивал (70 хил.), София филм фест (18 хил.), Пловдив чете (25 хил.) и Международния фестивал на камерната музика (10 хил.лв.)


Сред новите участници в Културния календар впечатление правят ученическият фестивал за авторска рок музика S’cool Rock fest (10 хил.), Световното първенство по бийтбокс (50 хил.), както и Международния ден на творчеството, когато пловдивчани и гостите на града ще могат да видят, как се рисува върху вода.