Намръщената котка съди производител на кафе

Компанията е обвинена в нарушаване на договора и авторските права на Гръмпи Кет

Агентите на котката, известна в мрежата като Гръмпи Кет, от Grumpy Cat Limited (рекламна компания, представляваща интересите на животното), заведоха дело срещу калифорнийската компанията Grenade Beverage LLC. Нейните собственици Пол и Ник Сандфорд са обвинени в нарушение на авторските права и условията на договора, съобщи в понеделник Sourthouse News Sirvice.

От Grumpy Cat Limited твърдят, че американската компания за кафе използва марката и имената на домейните GrumpyCat.com и DrinkGrumpyCat.com без разрешение. Освен това фирмата дължи на намръщеното коте хонорари от продажбата на тениски, плюшени играчки и календари с нейни снимки.

През 2013 Grenade получи ограничени права за реклама на студени напитки, кафе Grumppuccino с образа и името на животното. В края на 2015 г. Grumpy Cat Limited установили, че дружеството не продава продуктите, предвидени в споразумението - кафе. 

Представителите на интернет знаменитостта изискват връщането на домейна GrumpyCat.com, проверка на счетоводството на Grenade и парична компенсация.

Според Fox News, на 8 декември сърдитото коте се срещна със своето восъчно копие изложено в Музея на Мадам Тюсо в Сан Франциско. Гръмпи стана първият представител на котките показан в музея, а фигурата е единственият механизиран експонат в галерията от близо сто години.

Името на тази котка, станала известна в мрежата с тъжното и недоволно изражение на муцунката е Тадар Соус. В страницата на животното във Фейсбук има повече от 8 милиона абонати. Животът на Тадар се следи от половин милион последователи в Instagram, а в Twitter Гръмпи Кет има близо 300 хиляди фенове.