Той е живял по времето на Христофор Колумб, Мартин Лутър и Чезаре Борджия. И въпреки че не е толкова популярен, колкото тях, е бил най-влиятелният човек през тази епоха. Става въпрос за германския банкер Якоб Фугер, който е най-големият богаташ, живял някога, като е притежавал цели 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Европа. За сравнение, ако сега някой държеше такъв дял от БВП на Стария континент, щеше да има в сметката си 400 милиарда долара. С подобно състояние Фугер изпреварва дори съвременните супербогаташи като Уорън Бъфет и Бил Гейтс, пише money.bg.

В книгата на автора Грег Щайнметц, посветена на заможния банкер, се разказва за различните фактори, помогнали на Фугер да се превърне в най-богатия човек в света. Пет от тях звучат актуални и днес:

1. Той добива професионален опит още като съвсем млад

Фугер е родом от Аугсбург, Германия, но още преди да навърши 18 години заминава като чирак във Венеция. Там той усвоява тънкостите на счетоводството, научава нов език и успява да създаде връзки с важни хора от търговската и финансовата сфера.

2. Той е бил много стриктен в сметките си

В период, когато почти никой не е правил обстойни разчети на изхарченото, Фугер е пазел всички документи за извършените банкови операции, като ги е записвал по метода на двойното счетоводство. Това е било новост за тогавашното време. Германският финансист е имал няколко десетки клона на своята банка в Европа, като е карал служителите във всеки от тях да изготвят годишен отчет. В крайна сметка самият Фугер е събирал всички резултати, за да претегли пасивите и активите на компанията си.

3. Той е поел риск, когато никой друг не е имал смелостта да го направи

Като млад банкер Фугер не е имал много възможности да предложи по-добри условия на клиентите в сравнение с конкурентите си. Когато обаче ерхерцогът на Австрия Зигмунд отчайващо се нуждаел от заем, банкерът решил да му предложи такъв, докато всички останали му отказвали. Причината била, че Зигмунд бил прочут със склонността си да прахосва пари по жени и забавления. Въпреки това той бил платежоспособен. В замяна на заема благородникът прехвърлил на Фугер контрола върху собствената му сребърна мина. За кратко време германецът успял да я превърне в много печелившо предприятие.

4. Той бил лоялен, но не до глупост

През целия си живот Фугер е работил в партньорство с Хабсбургите. Първо той дал заем на Зигмунд, след това на двамата инператори на Свещената Римска империя Максимилиан и Карл V. Банкерът обаче никога не се е притеснявал да поиска добро обезпечение за отпуснатите кредити, независимо за кого били те.

5. Той посветил първата половина от живота си на правенето на пари, а втората – на запазването им

Преди да навърши 40 години Фугер е бил склонен да рискува много в бизнеса си. Договарял високорискови заеми, отварял в кратко време клонове на банката си освен в Германия и във всички познати дотогава части на света, включително в Мексико, и е залагал много пари. Така той се превърнал в най-богатия човек, живял някога. Във втората половина от живота си обаче германецът е бил значително по-предпазлив по отношение на финансите си и се е фокусирал най-вече върху запазването на натрупаното състояние.