Eвропа: София е столицата с най-мръсен въздух

Мисия София

22-12-2015, 12:05

Снимка:

©bezlogo.com

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мръсен въздух трови повече от половината софиянци

Глобяват кметове за мръсен въздух

Пловдив, Варна, Северна, Северозападна и Югоизточна агломерации са с прахови частици над допустимите

София е европейската столица с най-силно замърсен въздух според данните на Европейската агенция за околна среда, съобщава The Economic Times. Замърсяването на въздуха, предизвикано отчасти от старите коли и използването на дърва за огрев, може да предизвика респираторни проблеми и дори рак на белите дробове. България може да бъде глобена от ЕК заради това, че не е успяла да намали нивото на замърсяването, напомня The Economic Times.


В последните дни заради мъглата, засиления трафик в студеното време и отоплението на твърдо гориво въздухът в София е замърсен най-малко три пъти над допустимите норми, става ясно от информация, публикувана от Изпълнителната агенция по околна среда. Това обаче са осреднени 24-часови данни, а в някои райони на София – в центъра и витошката яка, в определени часове от деня замърсяването с фини прахови частици е осем пъти над нормата. Тя е не повече от 50 микрограма прахови частици с диаметър под 10 микрона на 1 куб.м. въздух, а от измерванията става ясно, че във вечерните часове замърсяването е над 400 микрограма.


От Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) обясниха за "Капитал", че процедура за оповестяване на населението се задейства едва след като в три поредни дни е надвишен алармения праг и то ако показателите не се променят през цялото време, тоест няма пикове и спадове. У нас тя се е задействала само веднъж през 2005 г. в Стара Загора. Въпреки това високото съдържание на фини прахови частици в столицата може да е опасно за деца и за хора с хронични и белодробни заболявания и за тях не е препоръчително да прекарват много време на открито.


От ИАОС посочиха, че в последните дни още по-високи нива на замърсяване се отчитат в Перник (4.5 над нормата), Горна Оряховица (4 пъти над допустимото), Шумен


През миналата година Европейската комисия публикува данни, според които въздухът в България е един от най-мръсните в целия Европескйски съюз. Средната концентрация на прахови частици, по-малки от 10 микрона, е 58 микрограма на куб.м, а при частиците с диаметър под 2.5 микрона – 41 микрограма. На Стария континент толкова висока концентрация има само в Турция.


Брюксел откри наказателна процедура срещу страната ни заради мръсния въздух още през 2012 г., а през юли тази година обяви, че България не прави достатъчно, за да се справи с проблема и случаят може да стигне до Европейския съд. Всички шект зони и агломерации в България (София, Пловдив, Варна, Северна, Северозападна и Югоизточна) без изключение имат нива на прахови частици 10 над допустимите стойности. По данни на Световната здравна организация най-мръсен въздухът в страната е в Перник, следван от столичния. Единствената друга държава, в която има такъв проблем, е Латвия, където само столицата Рига е в опасност.


Фините частици могат да причинят астма, сърдечносъдови проблеми, рак на белите дробове и преждевременна смърт. Те се причиняват от промишленост, автомобили и домашно отопление, като големите градове трябваше да разработят програми за намаляването на този вид замърсяване. През миналата година Европейската комисия предупреди, че над половината от населението на страната диша замърсен въздух.