Пазарен туризъм за Коледа

Най-често отскачаме до Румъния

Броени дни преди Коледа българите в пограничните райони тръгнаха на празничен шопинг в съседните страни. До 70% намаления примамват нашенци да пазаруват в Румъния. Предколедното пазаруване на един мост разстояние е в разгара си. В един от най-големите аутлет центрове може да се купят изгодно маркови дрехи или аксесоари, коментират русенки. По думите им при единични бройки е възможно да се открият дори 90 на сто по-евтини стоки.

Освен това реално по-изгодно излизат някои от дизайнерските дрехи и облекла по моловете. Сред туроператорските оферти продължават да са хитови предложенията за еднодневни или двудневни екскурзии по магазините в румънската столица. Задължително в тях присъства посещение на търговския център за китайски стоки "Червения дракон". Разнообразието на продуктите е голямо, а цените са конкурентоспособни на пазара, коментират шопинг екскурзиантите.

Най-често нашенци пътуват до северната ни съседка, за да си купят стоки за дома, дрехи, или обувки от магазините в румънската столица. Повечето организирани пътувания са еднодневни, като включват обиколка и на забележителностите на Букурещ. Могат да се намерят оферти също така за уикенда с една нощувка. Например от София подобни екскурзии в интернет се предлагат за около 120 лв. Пазаруващи признават, че шопингът е най-предпочитан покрай големите празници, когато очаквано има по-големи отстъпки и промоции на различни стоки. Затова на пазара в съседния на Русе град Гюргево често може да се чуе българска реч. Най-хитови за нашенци са тамошните сирена. Домашните изделия се продават със сертификат, обозначени са с името на производителя и срок на годност. В Русе добре познати са също румънските козунаци и гевреци, направени от козуначено тесто.

Преди Коледа и Нова година много хора се възползваха и от организирани шопинг турове до Одрин за един ден.

Еднодневната екскурзия позволява разглеждане на туристически обекти и възможност за коледно и новогодишно пазаруване, а туристите имат възможност да опитат уникалния вкус на турското кафе насред Одринската чаршия и да посетят двете български църкви "Св. Георги Победоносец" и "Св. св. Константин и Елена" и джамията "Селимие" в Одрин. Но тъй като целта на пътуването е да се пазарува, най-дълго време туристите прекарват сред атмосферата на одринската "Капълъ Чаршъ" и обиколят одринските безистени.

В Турция българите най-често си купуват прах за пране и омекотители, защото са по-евтини, отколкото у нас. Кожените изделия също са на по-добра цена. В торбите попадат разнообразие от ядки, баклава, локум, кадаиф и пишмание, прежда, която е 100 грама за 1 турска лира. У комшиите има и красиви декоративни сапуни с най-различни форми и аромати, подходящи за подарък или сувенир. Често се носят и наргилета, но повече за декорация, отколкото за употреба. Добрите домакини налитат и на кори за баници, а те вървят също много евтино по 1 турска лира за кило. Локум, баклава, кори за баница и други изкушения може да се напазаруват и при спирка на "Хаджията".

Преди Коледа по традиция от няколко години насам пък хасковлии отскачат до Гърция, за да си напазаруват красиви гирлянди и коледна украса. За да напълнят чантите с всякакви светещи, пеещи и висящи украси, ивайловградчани ходят предпразнично задължително до съседен Кипринос, който им е една ръка разстояние. За да намерят най-доброто за украсата на дома си, пътуват до гръцко и жителите на областния Хасково. Въпреки че гръцката украса далеч не е по-евтина от тази, която се предлага на родния пазар, хората я предпочитат, защото е по-ефектна и по-качествена. На първо място от гръцкия Коледен пазар в чантите на българите влизат светещите маркучи. В зависимост от дължината и ефектите на светлините им те варират от 10 до 100 евро.

В челото на предпочитаните коледни артикули от българите са и гръцките коледни венци за външните врати, които в съседната държава са много пищно украсени, а и не са по-скъпи от предлаганите китайски майстории на нашия пазар. Освен заради украсата обаче нашенците използват и солидните коледни намаления на хранителните стоки и стоки за бита. По това време например можеш да си купиш качествени гръцки спагети само за 70 евроцента, да си напазаруваш литър портокалов сок за 60 евроцента, да се снабдиш с прах за пране в разфасовка от 10 или 20 килограма за сума между 3,70 и 8 евро.



Съчетават туризъм и покупки в Пирот


Предколедна разходка до Сърбия предлагаха туроператори на перничани. Най-популярно стана предложението да се посетят два православни манастира в Западните покрайнини, които до преди по-малко от век са били български. В Суковския манастир може да се купят различни природни лекове, приготвени от манастирското братство, както и сувенири. Монасите правят спиртни извлеци от прополис и кантарион, които освен лечебната сила имат и Божия благодат. Продава се и мазило от невен и други билки, което лекува разширени вени. Братството само приготвя по-дъхав от всеки друг тамян и продава от него. Хората, които веднъж са купили от билковата ракия на монасите, после искат да я повторят. Има и лечебен ликьор от млади орехчета. Божията благодат в двата манастира на мнозина е донесла изцеление на телесни и душевни страдания. А купените в обителите дарове носят благодат и на близките.

Поклонението в Погановския манастир "Св. Йоан Богослов" и в Суковския манастир "Успение на Пресвета Богородица" се съчетава с привлекателен пазар в Пирот. От там българите носят сирене, кашкавал, извара и други млечни произведения, които по вкус ни връщат в детството. Прословутите сръбски вешалици и всевъзможни колбасици и пресни меса също са привлекателни заради вкуса си, макар цената им да не е ниска. Купуват се още кори за баници и домашно приготвени консерви.

Свинско по 2,50 лв. край Калафат

Близостта до две граници е големият бонус на видинчани. Преди Коледа те имат избор откъде да си напазаруват. Предприемчиви люде вече са открили евтинията на близките селски пазари в Румънско, сподели фотографът Златко Ангелов, който често прескача до приятели отвъд Дунава. Негови близки напълнили колите си в неделя на пазара в село Четате. То се намира на 25 км от Калафат по пътя за Крайова. Там стопани предлагат прясно месо от току-що заклани животни. Може да се намери от всякакъв вид - свинско, телешко, агнешко. Свинското се търгува по 2,50 лв., а телешкото - по 4 - 4,50. На още един селски пазар ходят видинчани - в село Пояна Маре. И то се намира до Калафат, но пазарът като в Четате е само в един ден от седмицата.

Градовете Зайчар и Неготин в Сърбия пък си остават предпочитаните места за приятелски купони. Зайчар се намира на 50 км от Видин, а Неготин - на 5 км от Брегово. Сърбите привличат с пресни меса, произведени в местни ферми и сготвени по традиционни народни рецепти. Възможността за пушене в кръчмите също е примамка за нашенци. Много компании вече са си резервирали места в ресторантите на двата града за Коледа и Нова година. Организирани групи и превози няма, но пътуването с кола не е проблем.

Бензинът и дизелът падат до 1.90 лв., ама догодина

Цената на петрола се срина до нивата от 2004 г., но ще усетим ефекта у нас през февруари

Масовият бензин и дизелът ще паднат до 1.90 лв. по основните вериги бензиностанции у нас през първите дни на февруари. Това ще е резултатът от сриването на цените на петрола на световните пазари от началото на седмицата.

При отварянето на азиатската търговия вчера фючърсите на европейския еталон Brent паднаха до 36,16 долара за барел - цена, която за последно беше постигана в средата на 2004 г., но по-късно се стабилизира на 36.88 долара.

Американският еталон WTI също падна спрямо затварянето на търговията в петък, макар и по-слабо - до 34,53 долара за барел, но през деня възстанови нивата си около 34.73 долара.

Цените на бензин А95 по основните вериги бензиностанции вчера се движеха около 2.01 - 2.03 лева за литър, а на дизела - между 2.02 и 2.06 лева/литъра. Някои по-малки вериги търговски обекти продават светлите горива на още по-ниски цени. Така например "Круиз" (20 бензиностанции) предлагат А95 и дизел на еднаква цена - по 1,95 лв. за литър, а веригата SNG - съответно по 1.98 и 2.00 лв. за литър. Единствената бензиностанция на фармацевтичния бос Веселин Марешки във Варна VM Petroleum пък предлагаше А95 и дизела съответно за 1,88 лв. и 1,78 лв., а на редовни клиенти с карти - за 1.81 и 1.73 лева литъра.

Разликите в цените на автогаза и метана обаче не са така драстични. По основните вериги цените на пропан-бутана се движат в интервала 0,87-0,93 лв./литър, на "Круиз" цената е 0,85 лв. Цените на метана по всички обекти са в диапазона 1,38-1,49 за кг синьо гориво.

Както "Стандарт" вече прогнозира, след голямото търсене по коледните и новогодишните празници цените на светлите горива у нас ще паднат под 2.00 лв. за литър за А95 и дизела.

Петролът формира само 1/4 от крайните цени на светлите горивата, а близо 60% са налозите. Поради това поевтиняването на нефта с 20% води до снижаване цените на горивата с 5-6 на сто. Тъй като котировките на "черното злато" са със срок на доставка 30-45 дни напред, като се добави и времето за рафиниране, днешният срив на петрола ще се усети по бензиностанциите след 50-60 дни.

Най-евтината нафта е в Русия, а най-скъпа - в Холандия

Най-евтини са течните горива в Русия, а най-скъпи - в Холандия и Норвегия, сочи справка на "Стандарт". 0.88 лв. за литър беше средната цена на дизеловото гориво в Русия вчера (по курса на рублала към лева)- най-ниска в цяла Европа. На този фон пак вчера дизелът се продаваше в Холандия и Норвегия, приравнено в лева, съответно за 3.01 и 2.91 лева/литъра.

От съседните страни най-скъпи са горивата в Турция - съответно 2.65 и 2.16 лв. за бензина и дизела вчера. В Албания двете най-масови течни горива се предлагат на еднаква цена - 2.41 лв. за литър. Гърция също държи по-високи цени на светлите горива от нас - 2.54 лв. за бензина и 2.07 лв. за дизела. В Сърбия средната цена на А95 вчера беше 2.09, а на дизела 2.14 лева. В Македония цените също вчера бяха 1.98 и 1.47 лв. за бензина и дизела. Дори Румъния, която има немалко родно производство на петрол, поддържа по-високи цени на горивата от България, като вчера те бяха съответно 2.19 и 2.07 лв. за А95 и дизела.

Австрия, държава с висок стандарт на живот, отдавна се е превърнала в основна зарядна станция не само за българските автомобилни превозвачи, но дори и за туристите, по пътя им от и към Западна Европа. И вчера цените на бензина и дизела в родината на OMV бяха съответно 1.91 и 1.71 лева за литър.

Другата държава от ЕС с по-евтини от България горива е Полша, където вчера средната цена на бензина и дизела беше съответно 1.84 и 1.76 лв. Другата държава с традиционно по-евтини горива е Люксембург, където обаче вчера бензинът беше по-скъп от тук - 2.09 лв., а дизелът - доста по-евтин - 1.74 лева. По-скъпи бяха течните горива и в друга страна от ЕС, в която често зареждат нашите превозвачи - Словения. Бензинът и дизелът вчера там бяха съответно по 2.39 и 2.15 лева за литър.
"Стандарт"