Погнаха белобради старци менте

Както и събирачи на дарения за "болни деца"

Служители на пловдивския общински инспекторат преследват фалшиви белобради старци, които застават на оживени места и приканват деца за снимки. Родителите правят фотосите, а накрая Дядо Коледа си искал по 5 лева. "Това е нерегламентирана търговска дейност и за нея е нужно разрешение. Още не сме заловили от въпросните Дядо Коледа менте, но в предишни години по това време бяха на всяка крачка. Застават обикновено до големи търговски обекти, където има струпване на хора и печелят. За да упражняват това, се изисква ценоразпис и касова бележка", обясни шефът на инспектората Владо Илиев, цитиран от "24 часа".


Неговите подчинени следят и за нерегламентирано събиране на средства за "болни деца". В дните около Коледа плъзват навсякъде и причакват минувачите. Пъхат им в ръцете календарчета със снимки на въпросното "болно" дете и казват, че средствата са нужни за операция в чужбина", уточни Илиев. Преди дни заловили такива мошенници пред стълбите на "Каменица", където дебнат хората и ги изнудват за пари уж за благотворителност.


Илиев напомни, че глобата за подобно нарушение е от 200 до 500 лева. "Тези, които хванахме, имаха по 5-6 акта", обясни той. При хайките общинските инспектори били придружени и от полицаи. Те засекли семейство пред централна поща, което събира средства действително за лечение на хлапе. "Хората си имаха разрешително и продаваха сурвачки, а парите от тях отиват за благотворителност", уточни Илиев.


В дните преди и по време на празниците инспекторите обикалят и около пазарите да следят за нерегламентирана търговия. Това били най-честите нарушения през годината. "Баби от село с кошници предлагат яйца, сланина, зеленчуци и плодове край сергиите без надлежното разрешително. Някои от тях окупират подлези и дори кварталите", посочи шефът на инспектората. Преди дни при него дошъл мъж с мерцедес, чиято майка била хваната да върти амбулантна търговия с магданоз. "Моля ви, отменете й акта, че се притеснява много", настоявал синът, който видимо бил заможен.


Според Илиев най-много жалби пловдивчани са подавали срещу лай на кучета, шум от заведения и замърсяване пред блоковете от гледане на котки. Оплакванията от бръмчащи климатици също не били малко. Над 2000 са подадените сигнали т.г.