На Бъдни вечер в Добруджа на трапезата се слагат три вида обреден хляб

Всеки празник има специфичен реквизит

„Добруджанката е жена, която от време оно се опитва за всеки празник да направи различен обреден хляб“, това разказа пред "Фокус" културологът Надежда Иванова. Всеки празник в Добруджа има специфичен реквизит откъм обредни хлябове и тяхното замесване, като основно ястие на трапезата в този край, а и не само, посочи Надежда Иванова.

На Бъдни вечер, преди Коледа, вечерта на трапезата се слагат поне три, а на места и четири вида хляб, допълни тя. „Бъдни вечер е времето, което събира хората около трапезата и на нея най-важен е хлябът. За добруджанеца водата и хляба са две светини мога да кажа. Никой не е по-голям от хляба, са казали хората, и може би това в най-пълна сила важи за добруджанеца. Замесването на хляба за Бъдни вечер и Коледа става при спазването на специфични ритуали и обреди. Трябва да са подбрани най-хубавата пшеница и зърно. Трябва да са смелени при особен ритуал с измиване на ръцете. Трябва да е пресято брашното най-малко през три сита. Водата, с която трябва да се замеси хлябът, задължително е мълчана вода. Това означава да е донесена от девойка с живи родители, в пълно мълчание, от най-близкия водоизточник. Спазвайки това ритуално мълчание и към водоизточника, и обратно, то освещава по някакъв специфичен начин водата и я превръща в магична. Знаете, че хлябът за Бъдни вечер и Коледа е новият хляб, с новия квас, свързан със започващата година, с нарастването, плодородието, зреенето на земята и времето. Най-интересни са може би тези краваи, вити, превити, които момите приготвят за момците, за коледарите. Всяка мома се старае толкова много нейният кравай да е толкова красив и запомнящ се, че вплита в работата си цялото старание, фантазия, усилия и знае, че по-голям трепет от това да дойде дружината и да запее за млада мома може би няма. Нейното сърце потрепва от радост, когато види своя избраник. Тя бърза да го дари със своя кравай, защото знае, че това е символ на вричане, символ на обич и може би белег за бъдеща, може би успешна любов“, разказа още Надежда Иванова. По думите й, краваите, които се дават на коледарите, се събират от дружината и всеки, който желае да получи кравая на своята любима, е длъжен да наддава за него, за да го спечели. Тези хлябове са направени с много обич, с най-съкровени желания, каквито всеки човек пази в сърцето си в навечерието на настъпващата нова година и нов цикъл. За Коледа се правят още два типа хляб, посочи културологът. Единият е за софрата, трапезата. Той се нарича Боговица някъде, другаде – просто пита или кравай. Украсен е с кръст, който символизира рождеството на Христос. Обикновено се добавят и соларни (слънчеви) символи. Правят се и още един вид краваи, за стопанството. Този хляб има пластична декорация, символизираща кошара, овце, рало и други. Тези пити се правят, за да е здрава годината, берекетлия, плодовита и къщата да е пълна с всичко онова, което се ражда през годината. Надежда Иванова допълни, че в различните краища на Добруджа ритуалът е да се отчупва парченце от този хляб и да се оставя на иконата, тъй като се е вярвало, че той придобива магична сила. Честа практика е било навремето, когато някой се залежи болен или дете страда от уроки, или някой не може да спи нощем, да му се дава къшей от този хляб, накиснат в светена вода или просто във водица, като вид лечение, за изцеление, разказа културологът. „Много е важно как се разчупва кравая. Знаете, че на Коледа най-възрастният човек има привилегията и честта да разчупи кравая. Разчупва се задължително на четири. Започва се от най-възрастните хора и се стига до най-малките, които много се радват. А пък момичетата, които предстои да се омъжат, дори слагат мъничка част от тоя кравай под възглавницата си като вярват, че когото сънуват тази вечер, той ще е техният избраник“, каза Надежда Иванова и допълни, че изключително разнообразни са обредите, свързани с хляба и с неговото приготвяне. Малките колачета (кравайчета) са любими на малките коледари. С тях стопанката дарява всяко едно дете, което прибира колачето в торбата със сушени плодове, за да го отнесе у дома и да изяде с удоволствие.