Джейхан Ибрямов: Местан да чете устава

Депутатите от ДПС се събраха в Сараите на Доган в Бояна

След като приключи Централният съвет на ДПС, ще получите подробна информация. Това заяви пред журналисти Джейхан Ибрямов от ДПС, който пристигна за свикания днес Централен съвет на партията в кв. Бояна в София, цитиран от Фокус. По думите на Ибрямов е лична воля това, че Местан в момента е в Кърджали, където даде изявление. Запитан как ще коментира думите на Местан, че този съвет е нелегитимен, Ибрямов посъветва Местан първо да прочете устава на партията. Той обясни, че Централният съвет освен от председателя, може да се свиква и от 1/3 от членовете на партията. "ДПС е по-единна от всякога", подчерта Ибрямов.

Депутатите от ДПС се събират в Сараите на Доган в столичния квартал Бояна. Има много полиция, там се провежда заседанието на Движението за права и свободи. На извънредно заседание днес Централният съвет на ДПС решава съдбата на председателя на партията Лютви Местан. Трусовете в партията започнаха след знакова реч на Ахмед Доган. До последно мястото на събитието беше крито. Беше съобщено само, че то ще се проведе, знаеше се и началният му час. Множеството полиция и охрана пред Боянските сараи на Ахмед Доган подсказаха, че заседанието ще се проведе именно в столицата.


Малко преди 12:00 часа на обяд в Сараите влязоха и отговорни лица на ДПС. Сред тях е и евродепутатът Филиз Хюсменова, която упорито е спрягана за следващия лидер на партията. Беше забелязан и секретарят Мустафа Карадайъ. Като смущаващо определи поведението на Лютви Местан зам.-председателят на ДПС Тунчер Кърджалиев. Той направи коментара си на влизане на Централния съвет на ДПС в Боянските сараи на Ахмед Доган, съобщи "24 часа". Кърджалиев е спряган за временен лидер на ДПС на мястото на Местан. Той отрече такъв вариант.


Според предварителната информация действително оставката на Лютви Местан ще бъде обсъждана. Очаква се също да бъдат засегнати и въпросите, които Ахмед Доган засегна в речта си в новогодишната нощ. В същото време до Лютви Местан, който обяви, че няма да подава оставка в Кърджали застанаха няколко на брой народни представители, както и областният председател на ДПС в Кърджали Бахри Юмер.


От своя страна Централният съвет на ДПС има право да отстрани настоящия председател, но не и да избере нов на негово място. Това може да стане само на партийна конференция. Сега може да се очаква да бъде излъчен само временен лидер на партията.

19 години съм бил коректен в ДПС, именно поради тази причина от мен трудно ще се изгради образа на предателя. Това заяви още в Кърджали председателят на ДПС Лютви Местан, зад когото застанаха 4-ма депутати, пише 24rodopi.com. "Отправям призив към всички да имаме съзнанието, че ако загубим човешкото достойнство, губим себе си. Знам какво ме чака. Няма от какво да се срамувам. Днес ще получа най-ценния подарък", каза Местан. На журналистическия въпрос "Какъв?", Местан отговори: "Свободата, Санчо, е велико нещо!". Припомняме, че днес Лютви Местан е рожденик, навършва 55 години.


Председателят на ДПС Лютви Местан не възнамерява да подава оставка като лидер на ДПС и такава не му е била поискана. Попитан дали ДПС ще се разцепи и ще се създаде нова политическа сила, Местан отговори: аз винаги ще работя за идеите на ДПС, предаде БГНЕС. Местан заяви, че стои зад декларацията, прочетена от него в парламента. На извънредния брифинг, който Местан даде днес в Кърджали, той обяви, че отправените критики от Ахмед Доган са без сериозни аргументи. Това е нормална позиция на партия, която подкрепя евроатлантическата ориентация на България, добави Местан.


Аз стоя зад позицията си в парламента за сваления руски изтребител и не приемам, че това е грешка, отбеляза още Местан. Той е очаквал да научи до 09:30 часа тази сутрин от Рушен Риза дали наистина ще има извънредно заседание, но потвърждение за това не е получил. По тази причина смята да остане през следващите дни в Кърджали. Лютви Местан потвърди, че се очаква посещение на турския външен министър в Кърджалийско Мевлют Чавушоглу. Той ще присъства на възпоменателните митинги край Тюркян чешма и в Момчилград. Тези две прояви по традиция се провеждат на 26 и 27 декември.