Напрежение в Кърджали заради трусовете в ДПС

Жандармерия ще пази възпоменателните митинги в района

Днес на два възпоменателни митинга за жертвите на „възродителния процес“ в Кърджалийско е възможно да възникне напрежение покрай участието в тях на новоизбраната ръководна тройка на ДПС, зрелищно отстранения от лидерския пост Лютви Местан и евентуалното участие на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, предава кореспондентът на БГНЕС за региона. По неофициална информация проявите, организирани традиционно от ДПС в края на декември, ще бъдат охранявани от засилено полицейско присъствие, в това число и от части на жандармерията. Две са горещите за деня точки – в 10 ч. край Тюркян чешма в село Могиляне, Кирковско и в 14 ч. в Момчилград, като за пръв път двата митинга ще се състоят в един ден, а не последователно на 26-и и 27 декември, както досега. Силовите власти се готвят и за отпор на евентуални националистически групи, които е възможно да засвидетелстват гнева си по повод частната визита на турския държавник, несъгласувана с българското външно министерство, пише още БГНЕС.

Чавушоглу е в района от вчера, съобщи БНР, но за присъствието и конкретното му местонахождение няма никаква информация. Спорно е и дали изобщо той ще се включи в проявите, които този път преминават под знака на тежките трусове в ДПС. Факт е обаче солидната резервация в един от хотелите в Кирково, направена от консулската служба в Пловдив, но до късно вечерта стаите все още са били празни откъм обитатели. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу се е отказал от частно посещение в Кърджалийска област по повод отбелязването на 31-годишнината от Възродителния процес, научи Mediapool. За подобно посещение  съобщи в петък вече бившият председател на ДПС Лютви Местан, цитиран от местния сайт 24rodopi.com.

БГНЕС припомня, че присъствието на турски дипломати на тези прояви на ДПС в Кърджалийско два пъти годишно са вече утвърдена практика – по време на отбелязването на трагичните Майски събития от 1989 г. и в края на декември 1984 г, когато в региона комунистическият режим дава старт на насилственото преименуване на българските турци. Генералният консул в Пловдив Алпер Акташ от началото на мандата си у нас е най-активният гост и почти е сигурно неговото включване в днешните митинги.

Организаторите от ДПС в Кърджалийско пуснаха официална информация само за часовете и датите на възпоменанията в Могиляне и Момчилград и района, не стана ясно кои и колко са очакваните гости. По традиция в тези дни от Турция пристигат стотици изселници, сред тях и майката на убитото при съпротивата срещу смяната на имената 18-месечно момиченце Тюркян. Ситуацията в ДПС е изключително тежка след 17 декември, белязан с нощното слово на Ахмед Доган и безпощадната му критика към Лютви Местан, както и след 24 декември, когато успоредно с пресконференцията на Местан в Кърджали, в Сарая на „Беловодски път“ в София вървеше гилотинирането му в негово отсъствие.

Активът на ДПС в Кърджали не вдига телефоните и избира мълчанието, така вчера направи и детронираният от всички възможни постове и изключен от партията Лютви Местан. Докато централното ръководство му „режеше главата“, той заяви, че ще присъства на възпоменателните митинги в събота, независимо в какво качество – на все още лидер или вече бивш. Не стана ясно и защо изобщо той пристигна в Кърджали, макар това да беше очаквано – в общинската структура на ДПС не може да се потуши огънят на властовите амбиции, поради които все още няма председател на местния парламент.

 С миротворческа мисия в Кърджали се беше нагърбил зам.-председателят на ЦС на ДПС Рушен Риза, сега част от ръководната тройка, но и той се провали, след което се очакваше Местан да извади въглените и да угаси пожара. Неизвестните за днес са много – вчера Местан не се появи на възпоменанието в село Млечино, не е ясно дали ще спази клетвата си пред журналистите за участие заедно с Чавушоглу при Тюркян чешма и в Момчилград, не е ясно турският държавник е в района или е отменил частното си посещение, ще има ли сблъсък на Местан и поддръжници с новоизбраната ръководна партийна тройка, ще има ли струпване на националисти и т.н.