Местан за ДПС-2: Времето ще покаже!

Трима депутати напускат парламентарната група заради сваления председател

Времето ще покаже. Ще бъде чуто желанието на избирателите. Това каза Лютви Местан в отговор на въпрос дали ще създава нова партия след като бе свален от председателския пост и изключен от ДПС.  „И осъденият на смърт има право на последна дума“, заяви пред журналисти в Момчилград Лютви Местан, предаде 24Rodopi.  Хиляди се преместиха от Могиляне в Момчилград, където е вторият предвиден за деня възпоменателен митинг в памет на жертвите на т.нар. Възродителен процес. Час по -рано венци поднесоха турският посланик Сюлейман Гьокче, консулите от Пловдив и Бургас, както и Лютви Местан. Лютви Местан Шабанали Мехмед, Айдоан Али, Хюсеин Хафъзов напускат парламентарната група на ДПС и стават независими депутати. Това обяви в Момчилград Хюсеин Хафъзов, информира 24 часа. Четиримата избранници стават независими народни представители. По-рано днес Лютви Местан пристигна в Момчилград час преди възпоменателния митинг в града. Сваленият лидер на ДПС и тук, както и в Могиляне е придружаван от турския посланик и консула на турция в Пловдив. Заедно с групата е главният мюфтия Мустафа Хаджъ и още четирима районни мюфтии. Местан говори пред събраните хора на турски, отбелязва още 24 часа.

„Решението за моята оставка е факт, аз го приемам, но не приемам начина, по които се взе“, заяви Местан пред репортерите. Той заяви, че не е вярно, че е изнасял секретни документи от Народното събрание и всеки, който пожелае може да се поинтересува и да види дали е проявил дори любопитство към такива документи. „Ще бъда пределно публичен и съм публичен, както винаги съм би. Това е отговора на въпроса. Тезата, която се съдържа във въпроса ви е толкова вярна. Колкото са верни и другите помии които се изсипват върху мен. Бил съм изнесъл секретни документи. Влезте в секретния отдел на парламента да видите дали има мои подпис”, призова Местан, цитиран от агенция „Фокус“.

Той коментира и слуховете, че на сватбата на дъщеря му, посланик на друга страна му и е направил подарък кола за 300 000 евро като неверни. „Защо е тази кампания? За да се прикрие очевадният факт за едно решение за изключването ми от партията и от снемането от ръководните позиции, което не се подкрепя от избирателите на ДПС. Решението е факт, приемам го, но не приемам нито начина, по който се взе, нито основният мотив, с който съм освободен от заеманите отговорни постове и съм изключен от партията”, заяви той.

Местан запита, защо е тази кампания, за да се прикрие очевидния факт за снемането му от позициите в партията, която не се приема от широката маса от представителите на ДСП. „Решението е факт, аз го приемам, но не приемам начина, по които се взе нито основният мотив и съм изключен от партията”, каза той. „Най-често повтаряната теза не от мен, а от хората, с които се срещам – дори осъденият на смърт има право на последна дума. За последните 19 години съм защитавал почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и в най-критични ситуации не съм позволявал да падне прашинка върху публичния му образ. Не знам с какво заслужих дори без да ми се поиска официално оставката да бъде свикано заседание, до което да нямам достъп”, посочи още Местан.