Давутоглу е търсил Борисов след речта на Доган

Не бива вътрешнопартийните отношения в ДПС да стават залог между България и Турция, заявил премиерът

Премиерът Бойко Борисов е имал разговор с Ахмет Давутоглу в сряда. Телефонното обаждане от Анкара е било заради ситуацията в ДПС. Това потвърдиха пред Bulgariautre от кабинета на българския министър-председател. Разговорът бе по настояване на Давутоглу, отбелязаха лаконично от "Дондуков" 1. Ден по-рано от пресцентъра на ДПС бе разпространена речта на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, в която той отбелязва като гаф декларацията за сваления руски самолет, прочетена в парламента от Лютви Местан. 

Според БНТ, на 23 декември, след силен дипломатически натиск, премиерът Бойко Борисов е приел разговор по телефона с турския министър-председател, се казва в информация на Дарик. Ахмет Давутоглу е настоял българският премиер да се намеси и недвусмислено да подкрепи Лютви Местан. Борисов обаче предупредил, че войната в ДПС не бива да е заложник на отношенията България-Турция, нито пък българите да страдат от отношенията Турция-Русия.

В разговора Борисов, посочва още БНТ, е припомнил на Давутоглу, че Анкара е пренебрегнала интересите на България по категоричен начин, когато е започнала разговори с Москва за „Турски поток". Българският премиер казал, че помни добре как Путин му е размахвал пръст от Анкара. Той не бил забравил и антибългарската позиция по отношение на АЕЦ "Белене". В разговора българският премиер е дал ясен знак на Давутоглу, че пред Местан и Доган избира България.