ДПС: Местан и отцепниците нямат място в парламента

Ключов депесар тръгва след бившия председател

Бившият вече лидер на ДПС Лютви Местан и подкрепилите го трима народни представители са избрани с листата на движението и е въпрос на морал да напуснат парламента. Това заяви новият съпредседател на партията Мустафа Карадайъ в Момчилград, цитиран от кореспондента на bTV в региона.  Пак днес другият съпредседател на ДПС Рушен Риза заяви, че през последната година Местан е управлявал партията еднолично. 

От bTV припомниха, че по-рано днес Местан обяви, че напуска парламентарната група на ДПС, заедно с депутатите Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али и Шабанали Ахмед, като очаква да се присъединят и други. Според Карадайъ, обаче, за четиримата е гласувал електоратът на движението и те не могат да го представляват извън ПГ.

Стана ясно още, че предстои разговор с кмета на Джебел и областен лидер на ДПС Бахри Юмер, на който ще се изясни зад кого застава той и от отговорите зависи политическото му бъдеще. Той коментира по-рано днес, че вероятно ще последва Местан, защото не е чул смислен аргумент за отстраняването му. „Най-много аз имам правото да получа информация. Няма човек, който да ми е казвал, че има някакъв проблем, а трябваше да бъда уведомен. Аз съм един от учредителите на тази организация”, заяви Бахри Юмер. И допълни:„Ако изневерим на каузата и се отклоним и милиметър, мен ме няма вече там. Говоря в лично качество, защото никога не го правя от името на други хора. Всеки си има глава на раменете и сам отговаря за действията си”. „В една нормална партия какво трябваше да се направи? Ако има такъв проблем се свиква съответната организация и той се обсъжда. Дава се дума на човека. И осъденият на смърт има право на последна дума. Не може по този начин”, каза още Юмер. Същият пример с осъдения на смърт бе използван и от Местан в отговор на репортерски въпроси. Любопитната подробност е, че Юмер е ключова фигура в ДПС от самото създаване на Движението. Запознати припомниха, че през 1990 г.ДПС в Кърджали е учредено в дома му.

Старото и новото ръководства на партията почетоха жертвите на Възродителния процес. Триумвиратът, който замести Местан (Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза) беше освиркан от част от присъстващите. Това се случи пред погледа на турския посланик Сюлейман Гюкче, се казва в информацията на bTV.

Местан беше отстранен от ДПС поне формално заради декларация, прочетена от трибуната на парламента, в която се подкрепят действията на Турция при свалянето на руския бомбардировач Су-24. На новогодишното тържество на партията почетният й председател Ахмед Доган разкритикува лидера, който, както стана ясно днес, наистина е бил за известно време в посолството на южната ни съседка поради съображения за сигурност.