Н. Младенов: Опасно е да се меси геополитика във вътрешнопартийни свади

Политика

28-12-2015, 11:02

Снимка:

novini.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изключиха Лютви Местан от ДПС (обновена)

ДПС: Местан и отцепниците нямат място в парламента

Местан колабирал при речта на Доган в сараите, но никой не посмял да гъкне

Лютви Местан е колабирал по време на речта на Ахмед Доган в Сараите на 17 декември, заяви пред Нова телевизия Илхан Андай, собственик на сайта 24rodopi.com. Новинарският сайт първи оповести акценти от речта на Доган, след която последва разцепление в партията. "Местан колабирал и никой не посмял да гъкне. През два-три стола от него е седяла съпругата му. Подвикнала му: "Лютви, Лютви" и му подала вода. От този момент нататък Местан не знае какво се случва. Всеки в залата разбира, че това е искане за оставка", разказа Андай. "Аз научих новината в София и три дни се опитвахме да получим потвърждение от ДПС. Всички мълчаха. По друг канал получихме акцентите от речта на Ахмед Доган", разказа Андай.


Преди седмица в Боянските сараи се състоя традиционния новогодишен купон на ДПС. За него съобщи самият тогавашен лидер на движението Лютви Местан, като сам разказа, че се съветвал с Ахмед Доган и между тях нямало напрежение. "Това е мечтата на нашите политически опоненти. Правилно са преценили, че един конфликт вътре в ДПС, би отслабило Движението за права и свободи. Лошата новина е, че няма дори предпоставки за подобно нещо", заяви тогава Местан. Ден след новогодишния купон в регионални кърджалийски медии се появи неофициална информация, че в речта си пред политическия елит на ДПС Доган остро е разкритикувал Местан. Така и не последва коментар от страна на тогавашния лидер на движението.


Преди дни от пресцентъра на партията официално разпратиха речта на Доган, в която той нарича "гаф" протурската декларация на Местан, прочетена от парламентарната трибуна след като на 24 ноември край турско-сирийската граница беше свален руски бомбардировач и допълва, че няма да позволи да се превърнем в пета колония на Турция. Така се стигна до извънредното заседание на Централния съвет на партията, на което в отсъствието на Местан, беше решено да бъде свален от лидерския и всички други постове в партията и да бъде изключен от движението. Решението е било взето единодушно, съобщи тогава говорителят на ДПС Велислава Кръстева.


Изключително опасно е за България един вътрешнопартиен конфликт, като този в ДПС, да търси да се оправдае с геополитика и с конфликта между Турция и Русия, заяви по НТВ координаторът на ООН за Близкия Изток и бивш външен министър Николай Младенов. Той посочи, че никой наш политик не трябва да прави бъдещето и приоритетите ни зависими от една или друга държава, като допълни, че отношенията между България, Турция, Русия и Гърция са въпрос на правителствена политика, а не вътрешнопартиен казус. "Неудобно и грозно за българското общество е намесването на геополитика във вътрешнопартийни конфликти. Същите хора, които сега говорят за национални интереси, преди години обясняваха как правителството на ГЕРБ ще въведат нов Възродителен процес", каза Младенов.

"Има серия от приоритети, които трябва да реализираме с тези държави. Първият е ясен контрол на югоизточната ни граница, за да се предотврати напливът на бежанци. На второ място трябва да изградим газов хъб, който да стане разпределител за цяла Югоизточна Европа. Реализацията на тези приоритети не може да минава през една партия", изтъкна бившият министър на външните работи. Той изрази безпокойство от това, че в последно време представители на чужди държави се изказват публично по вътрешнополитически процеси на страната ни.


Зад действията на Доган най-общо се крие неудовлетвореност от начина, по който се развива партията и това рефлектира върху лидера, който допусна сериозни грешки, заяви по БТВ Димитър Иванов, бивш шеф на Шести отдел на ДС. Той очаквал евентуална смяна на Местан по други причини. От единичния случай към общото или обратно - това са подходите за действие и тук те се срещат. Започва се от единичното - от състоянието на ДПС и се върви към геостратегическото положение на България в ЕС и на ЕС в световен мащаб.


Ако има конкретика, която е свързана с националната сигурност на държавата, съответните органи трябва да вземат бързи мерки. Има достатъчно косвени белези, които говорят за определена обвързаност на Местан с турски държавни дейци - крайната му пронатовска позиция, която той истерично заявява. Смешно и несериозно е да се твърди, че ДПС е единствената проатлантическа партия в България. Личните му отношения надхвърлят допустимото, имало е опасност от въвеждане в политическия живот на държавата на чуждата концепция на Давутоглу за стратегическата дълбочина. Местан няма потенциала за самостоятелна политическа работа, той светеше с отразената светлина на Доган, смята Иванов.

Турция има голямо желание да бъде ментор на България, слава Богу ние не сме съгласни, заключи Иванов.