Евтините въглища топлят по-малко, замърсяват повече

Напомнят от еко министерството в разгара на отоплителния сезон

Когато хората купуват нискокачествени въглища, те купуват по-голямо количество, но и на практика замърсяват повече, а няма по-голям ефект от гледна точка на отоплянето. Това каза за "Хоризонт" експертът Иван Ангелов, директор на Дирекция опазване на чистотата на въздуха към Министерството на околната среда и водите.


Според статистиката повече от половината български домакинства използват твърди горива за отопление, което значително повишава замърсяването през зимата, поясни още Ангелов и допълни, че този вреден ефект може да се намали с до 40 на сто, ако се използват сухи дърва за огрев. "Хората могат да използват сухи дърва – това значително намалява емисиите на вредни вещества, не само на фини прахови частици, а при това те са с по-високо енергийно съдържание, защото не се налага да се изпарява естествената влага, която се съдържа в тях. Добре е хората да се запасяват с по-високо калорични въглища, защото те имат по-ниско съдържание на сяра и на пепел", разясни специалистът.


Близо два пъти над нормата е замърсяването на въздуха в населените места към момента заради мъглите, подчерта още експетрът от Министерството на околната среда и водите. В разгара на зимния отоплителен сезон, министерството напомня на потребителите някои съвети, които ще помогнат във въздуха да се отделят по-малко фини прахови частици, вредни за човешкото здраве. Иван Ангелов напомня, че горенето именно на сухи, а не на току-що отсечени дърва, ще намали с над 40% отделяните емисии на фини прахови частици.


"Най-добре е дървата да се оставят да изсъхнат по естествен път за около година. Ако обаче това е трудно, хората, които се отопляват с дърва, могат да ги купят през април-май и до началото на зимния сезон (ноември-декември) те вече ще бъдат изсушени значително", обяснява Ангелов. Нашата препоръка е гражданите постепенно да преустановят практиката да купуват дърва в последния момент преди отоплителния сезон и веднага да ги горят", разяснява експертът. Друга важна полза за хората от горенето на сухи дърва е, че те са по-калорични, тоест с по-малко дървен материал ще се постигне желаният комфорт на отопление, казва още Иван Ангелов. Много е важно също така комините да са добре почистени от сажди.


Ако хората се отопляват с въглища, те също могат да предприемат определени стъпки, с което да допринесат за по-чист въздух. Могат да купуват въглища с по-високо енергийно съдържание, защото те съдържат по-малко сяра и пепел и съответно при изгарянето им се емитират по-малко вредни вещества. А и такива въглища са с по-високо енергийно съдържание и за сезона ще е нужно по-малко количество. При покупка на въглища е добре да поискате от продавача сертификат за калоричността им, казва още Иван Ангелов.


Във връзка с множеството запитвания, МОСВ за пореден път информира, че няма европейска директива, която да налага забрана на отоплението с дърва и въглища, считано от 2016 г. На МОСВ не е известно да се водят преговори за въвеждане на такава. Нещо повече – ако темата бъде повдигната, министерството ще бъде твърдо против. Категоричното становище и политика на МОСВ е да се подобрява качеството на въздуха не чрез забрани, а чрез стимули, отчитайки социално-икономическото положение в страната.