Първата битка на Зидан ще бъде с...Кристиано Роналдо

Спорт

07-01-2016, 12:10

Снимка:

интернет

Автор:

Михаил Савов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Меси и Зидан тестваха топката за Мондиал 2014

Реал вече е в ръцете на Зизу

На "Бернабеу" очакват футболната естетика на Зизу

Назначаването на Зинедин Зидан за треньор на Реал е главното футболно събитие в началото на 2016 година. Тръгнаха много коментари как ще запоне същинската треньорска кариера на един велик футболист.

Историята показва, че да си би велик футболист не е гаранция,че ще станеш голям треньор. Изключенията са две. Йохан Кройф и Франц Бекенбауер.

А и Зидан веднага е пуснат в дълбокото след като преди това е бил само помощник-треньор в Реал и водещ на Б отбора на "белия балет" в Сегунда.

Започнаха сравненията с Пеп Гуардиола как и той, като Зидан, е започнал от Б отбор на представителния тим. Зизу с втория тим на Реал,а Пеп с втория на Барса. И двамата са били наставници в Сегунда по една година.

Гуардиола издържа цели четири години начело на първия тим на Барса от 2008 до 2012 година. В Реал(Мадрид) за последно Висенте Дел Боске от 1999 до 2003 е бил четири години.

Другата разлика в момента е Лео Меси и Кристиано Роналдо. Меси не се месеше в тактическите схеми на Гуардиола. Или поне неговото его не бе толкова силно като това на Кристиано Роналдо.

При Меси нещата са ясни. Най-напред той бе в трио с Иниеста и Шави. Сега,когато предричаха конфликти с Луис Суарес и Неймар той успя да направи страхотна комбина с тях. И тримата са неудържими.
Настоящия треньор Луис Енрике, въпреки,че е от 21 май 2014 треньор на Барса все едно е от доста години там. Защото в Барса има създадена последователна философия от вездесъщия Йохан Кройф. И Рийкард и Гуардиола, и сега Луис Енрике, се възползват от тази солидна база. И само добавят от себе си без да измислят топлата вода. Не случайно девизът на Барса е "Повече от един клуб".

А Какво наследява Зизу в Реал? И там има тризъбец Роналдо,Бейл и Бензема. Но тримата далеч не са така сплотени както са Меси, Суарес и Неймар. Да не говорим,че футболистите и фенове все още отчитат грешката със смяната на Анчелоти. Емблематичен футболист като Касияс си тръгна заради лошата атмосфера в клуба. Навремето така се махна Фернандо Йеро. Горе долу по-същия начин на гурбет тръгна Раул.

Като препратка към "Камп Ноу" само трябва да се припомни как Шави си тръгна от Барса. С почести и при широко отворена врата.

Така,че за един треньор без опит с големи амбиции, какъвто е безспоро Зидан, атмосферата в Барса е много по-подходяща отколкото в Реал.

Но Зидан е част и емблема на Реал и трябва да се справи с егоистичната обстановка при "белия балет". Ако го направи ще означава,че има дарба да бъде голям треньор. И ще се нареди до великите си колеги като футболисти Кройф и Бекенбауер, които направиха кариери  като треньори.