Спуснаха резето на свиленградската митница

Бургас и Пловдив си поделят звената й

Митница Свиленград и Митническо бюро "Свободна зона - Свиленград" се закриват в 00:00 часа на 11 януари, обявиха от Агенция "Митници". Митниците в Бургас и Пловдив си поделят звената на закритата свиленградска митница. Решението на правителството бе взето миналата година, а заповедта е подписана от министъра на финансите Владислав Горанов.


Закриването на митницата предизвика протести и недоволство в региона.
Митническите пунктове жп гара "Свиленград" и "Капитан Андреево" преминават в структурата на Митница Бургас. Митническите бюра в Кърджали и Хасково вече ще бъдат към Митница Пловдив. Към нея се разкрива и ново митническо бюро "Свиленград".


Митническите бюра, които преминават в структурата на митница Пловдив ще работят със стандартно работно време от 09:00 до 17:30 часа от понеделник до петък. МБ "Свиленград" ще работи от 08:00 до 20:00 часа 7 дни в седмицата. Митническите пунктове, които преминават в структурата на Митница Бургас ще работят на 24-часов режим, 7 дни в седмицата.


Неотдавна министърът на финансите Владислав Горанов поясни, че причината за закриването на митницата са структурни промени, които ще дадат възможност по-добре да се управляват човешките ресурси в Агенция "Митници" и целта не е толкова промяна в капацитета на ГКПП. Освен това Горанов добави, че поводът може да се обвърже и с корупционните практики, които службите установиха в края на миналата година.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен