Борисов: Турският посланик е с нота заради Местан

Само затваряне на границите на ЕС ще решат кризата с бежанците, заяви премиерът

Турският посланик Сюлейман Гьокче е бил извикан във външно министерство заради събитията около Лютви Местан и му е връчена протестна нота. Този детайл около сагата с престоя на Местан в турското посолство часове след отстраняването му от поста разкри премиерът Бойко Борисов по време на блиц контрол в парламента. На 23 или 24 декември Гьокче бе извикан и му бе връчена нота за неговите действия, заяви Борисов. В отговор на въпрос от Десислав Чуколов от Атака, премиерът припомни, че  „страната ни винаги се е старала да има нормални, колегиални, приятелски отношения със своите съседи“. „България е незаобиколим фактор за политика на Балканите“, подчерта Борисов.  По думите му президентът на Турция Реджеп Ердогани премиерът Ахмет Давутоглу са го търсили по телефона за разговор „да се информират, колко са прогнозируеми процесите в ДПС“.  „В същото време многократно съм благодарил на турското правителство за направеното по спирането на бежанския поток към нашите граници, каза Борисов. И обобщи:“Крехък е балансът“.

Премиерът обаче отвори темата за висш религиозен институт у нас, който да обучава български мюсюлмани в нормите на исляма по подобие на Духовната семинария, която излъчва свещенослужители за Българската православна цълква.

„С удоволствие бих дошъл на Председателски съвет в парламента да дебатираме по темата, този въпрос е избягван 25 години“, каза Борисов.  И запита депутатите могат ли да намерят общ език за това как да се обучават българските мюсюлмани, къде се издават техните дипломи. „Бих се радвал и самото ДПС да вземе участие в темата, бивайки толерантни, ние, като държава, да им осигурим нормални условия за обучение и учебни програми за обучение по ислям“, заяви премиерът.

По време на блиц-контрола Борисов коментира и ситуацията с бежанската криза в ЕС. „Незабавно трябва да спре приема на бежанци. Дъблин не работи. Позицията ни е категорична, че не само квоти за бежанците, но незабавно трябва да се затворят границите на ЕС“, каза Борисов в отговор на въпрос на председателя на БСП Михаил Миков за справедливото разпределяне на бежанците в страните-членки на Съюза. Както е известно, т.нар. „Дъблински регламент“ задължава страните членки да поемат едностранно отговорността за всяка молба за убежище на нелегалните имигранти. Още в началото на мандата на кабинета Борисов-2, България бе една от първите държави, която се обяви за отпадането на споразумението. „По българските граници вече има задържани предимно афганистански граждани“, подчерта премиерът.  И заяви, че тези бежанци могат трудно да бъдат интегрирани.