Ердоган и Давутоглу търсили Борисов в 1 часа през нощта

Предсрочните избори ще докарат криза, а не промяна, каза премиерът

Заради кризата в ДПС турският премиер Ахмет Давутоглу и президента на южната ни съседка Реджеп Ердоган са търсили министър-председателя Бойко Борисов до 1 часа през нощта.
Това заяви преди минути българският премиер в студиото на bTV. Държавните ръководители на южната ни съседка настоявали пред Борисов да подкрепи Лютви Местан.
Премиерът е отказал разговор посред нощ за вътрешно-партийните дела в ДПС. Факт е, че реакцията на Ахмед Доган към Местан беше брутална, явно някъде е казал нещо, което никак не му е харесало, каза Борисов.
Министър-председателят е провел разговори с всички лидери на партии, подкрепящи правителството, както и с председателя на БСП Михаил Миков. ГЕРБ е балансьор в този парламент, подчерта Борисов. Петър Москов първо е български министър, правим нещо много сложно в здравната реформа - 300 млн. сме наляли в апаратура,  припомни премиерът. И специално отбеляза, че смяна на министри може да има само тогава, когато се събере коалиционния съвет и партиите решат заедно, че трябва да има кадрови промени в кабинета. Премиерът посочи, че при евентуални предсрочни избори резултатите биха били същите, но има опасност държавата да влезе в политическа криза.
Дългът и дефицитът отново ще започнат да растат, а контрабандата ще се шири - ако искат това, да излязат и да го кажат, каза Борисов по адрес на останалите парламентарни партии.
Ръстът на икономиката е 3% и безработицата спада -това са данните на „Евростат”, а не са наши данни, цитира справка Борисов. За много сектори се дадоха допълнителни пари, за да може да си вземат парите по европейските програми и специално искам да благодаря на Брюксел, че всички пари бяха платени и ние съответно се разплатихме с всички контрагенти”, посочи Борисов. И допълни, че през изминалата вече година България е успяла да свали бюджетния дефицит под 2.5%.
Премиерът коментира и газовата драма с писмото от Газпром в последния ден на 2015-та година: "На 31-и декември вечерта се събрахме всички шефове, за да подпишем този договор. Това дружество "Овергаз", което има огромния шанс да печели добри пари, дистрибутирайки газ по мрежите, ни заяви на 31-и вечерта, че не може да дистрибутира газ". "Не може да ми се идва на 31-и декември с молба, че не може да се справя с доставките на газ, а после да има наглостта да се твърди, че искам да му взема бизнеса", заключи премиерът по адрес на "Овергаз".
Първо президентът Росен Плевнелиев трябва да каже дали ще се кандидатира за нов мандат и тогава ще кажа дали ще го подкрепя, каза Борисов по темата с предстоящите президентски избори. ГЕРБ ще обяви своята кандидатура за поста в края на юни или началото на юли, даде да се разбере министър-председателят. Няма да се кандидатирам за  президент, дал съм дума на министрите, че ще изкараме 4-годишен мандат, заяви още Борисов.