По 2,5 години ефективни присъди поиска обвинението по делото "Червей"

Те са за Владимира Янева и Тодор Костадинов

По две години и половина ефективни присъди поиска прокуратурата за бившата шефка на Софийски градски съд Владимира Янева и бившия директор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. От държавното обвинение поискаха също Костадинов да бъде лишен от възможността да заема постове в системата на МВР и ДАНС за срок от две години.


И днес Владимира Янева не се яви на заседанието по делото "Червей", както и предишния път, предаде нюз.бг. Първоначално съдията попита двамата представители на държавното обвинение дали искат наказанието да бъде ефективно или условно, тъй като те не посочиха конкретно. Прокурорите заявиха, че оставят това решение на съдия Иван Коев, впоследствие обаче пред съдебната зала прокурор Даниела Димитрова разясни пред медиите, че искат ефективна присъда.


Според прокуратурата Костадинов е осъзнавал, че извършва престъпление и е целял последиците, които ще настъпят от действията му. Той е съставил 6 официални документа – искане за използване на СРС. В тях той вписал неверни обстоятелства с цел да получи разрешението. С издадено писмено разрешение Янева позволила използване на СРС в нарушение на закона. Тя е била длъжна да прецени законосъобразността на искането и е имала решаваща роля в този процес. Прокуратурата поиска разноските за експертизи да бъдат поети от двамата подсъдими. Делото продължава с пледоариите на защитата.


През март месец 2015 година ВСС отказа да образува дисциплинарно производство срещу Янева за аферата "Червей", след като месец по-рано бяха гласували отстраняването й от длъжност, припомня агенцията. Разработката "Червей" стана публично известна, след като депутатът Атанас Атанасов заяви, че са били подслушвани протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски. Според Атанасов МВР, ДАНС и ДАТО са подслушвали в продължение на 300 дни по време на протестите.


След като случаят с разработката влезе в публичното пространство като поредния СРС скандал, главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че прокуратурата се занимава със случая много преди да стане обществено достояние. Освен самата същност на разработката, около "Червей" стана ясно, че и начинът, по който са издадени разрешенията по СРС е смущаващ, тъй като освен много извън законовия срок, те са подписвани и само от един съдия. Именно след тези разкрития, но и покрай други скандали, произтекли от СГС, Владимира Янева бе отстранена от поста си с решение на Висшия съдебен съвет и подаде оставка.