Вътрешният министър поиска разработката „Червей” да бъде разсекретена

Не иска скандалът да се замита под килима

Разработката „Червей” трябва да бъде разсекретена. Това обяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който днес откри учебна съдебна зала в Академията на МВР.

По думите на Вучков силовото министерство ежедневно оказва съдействие на прокуратурата да се разбере каква е била голямата цел и смисъла на това оперативно дело, в което се е подслушвало цели 300 дни.

Според министъра би било полезно разработката „Червей” да бъде декласифицирана. Докладът обаче е иззет като оперативно дело от прокуратурата за веществено доказателство.

Публикуването на данните вече е в нейните правомощия, но Вучков напълно подкрепя споделеното от предшественика му Румен Петков виждане, че разсекретяването ще елиминира конспиративните теории и ще покаже има ли проблем или не.

Няма писмени доказателства главният секретар на МВР Светлозар Лазаров да е имал намеса в разработката, потвърди все пак Вучков. Той отказа да коментира думите на бившия шеф на ОД МВР - Бургас Милен Димитров, че бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев му е звънял и разпореждал как да осигури достъп до сървърите на информационната система на министерството.

„Има много въпроси, които си задавам по този повод. Не е работа на министъра да иска такова нещо, прилича ми на криминален роман с елемент на ирония, отколкото на действителност, но изглежда такива са националните ни нрави. Не искам този скандал да се замита под килима. Трябва да сме безкомпромисни – в бъдеще подобни скандали със СРС-та да няма, те да имат само една цел – доказателства пред съда”, категоричен бе Вучков.