Тодор нямаше сърдечни проблеми

Опроверга медийни съобщения почернената майка на 18-годишния ученик от Враца

Тодор нямаше сърдечни проблеми, категорично заяви почернената майка на убития 18-годишен врачанин в студиото на bTV. "Той имаше аритмия, която имаме всички, не е пил никакви лекарства, не му е било назначавано никакво лечение". "Пълни лъжи са оправданията на братята, че те не са го удряли и дори са му оказвали първа помощ. Тогава откъде се появиха тези 28 удара в тялото на детето ми", допълни тя и обяви, че повиканата линейка е дошла чак на 40-ата минута от обаждането. "Помогна само един човек, който на два пъти му извади езика, другите около него се чудехме какво да правим", каза още тя.


"Детето ми беше цялото посинено", потвърди бащата на Тодор Йорданов, който впоследствие е видял тялото му в моргата. "Не може убийците му да са под домашен арест, а моето дете да го няма. Сега не може детето ми да даде показания и го изкарват виновен", изплака болката си майка му. "Двамата братя не са пресичали, както твърдят някои, а са вървели по платното и той търпеливо ги е изчакал", съобщи братът на убития ученик. "Брат ми е излязъл със смелост, за да се защити", добави той. "Няма да се откажем, ще стигнем докъдето е необходимо, за да влязат убийците в затвора до живот", закле се майката. "Това е каузата на всички родители, загубили деца", допълни бащата. "Едно зло никога не идва само. Точно преди този случай преживяхме и чисто финансови проблеми. След смъртта на Тодор дори от Франция се обадиха хора, които пожелаха да ни помогнат", каза брат му пред медията. "Тодор беше възпитан, интелигентен и добър", обрисува го майка му в заключение


18-годишният Тодор, който беше пребит до смърт, имал сърдечни проблеми, може да е прекарал наскоро микроинфаркт. Това подозират патоанатомите, които са извършили аутопсия на тялото на момчето, починало във вторник, съобщи БНТ. Ученикът имал изменения по сърдечния мускул. Все още обаче не е ясна причината за смъртта. Според обвинението двамата братя Иван и Десислав, Дамянови които по-рано днес бяха пуснати под домашен арест, са нанесли близо 30 удара по главата и тялото на момчето. Те пък твърдят, че не са го удряли, а напротив - опитали се да помогнат, когато се свлякъл на земята.


Председателстваният от съдия Петя Велчева състав на окръжния съд във Враца вчера реши братята, известни с прякора си Поничките, да останат под домашен арест. Първоначалното обвинение срещу двамата беше за убийство по непредпазливост, вследствие на умишлено нанасяне на лека телесна повреда. Само за денонощие обаче настъпи пълен обрат. След намесата на главна прокуратура, допълнителни разпити на свидетели, нови доказателства и първоначални данни от извършената аутопсия, обвинението бе променено в умишлено убийство по хулигански подбуди, за което се предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.


Все още няма заключение от втората аутопсия на починалият ученик, която в четвъртък правиха лекари от столичната ВМА. Назначената от прокуратурата съдебно-медицинска експертиза вероятно ще бъде готова преди предвидения двуседмичен срок, намекнаха от следствието.