Американската киноакадемия променя състава си след расистки скандал

Обвиненията са в липса на номинации за чернокожи актьори

Американската киноакадемия, която всяка година дава най-престижните филмови награди „Оскар“, ще промени състава си, съобщи президентката й Шерил Бун Айзъкс.

Поводът е набиращият сила скандал след тазгодишните номинации – те са само на бели актьори.

Режисьорът Спайк Лий заяви, че ще бойкотира „Оскарите“ заради липсата на номинации на чернокожи актьори.

„Как е възможно втора поредна година всички 20 претенденти в актьорските категории да са бели? Дори  не говорим за другите категории. 40 бели актьори за 2 години“, заяви Лий.

Разочарование показа и тъмнокожата актриса Джейда Пинкет-Смит: „На "Оскар"-ите цветнокожите често забавляват публиката и раздават наградите, но нашите актьорски постижения рядко получават признание. Може би всички чернокожи трябва да се въздържим от участие в церемонията. Хората се отнасят с нас така, както им позволяваме“, коментира актрисата.

„Това е труден, но важен разговор и дойде време за големи промени“, подчертава президентката Айзъкс. По думите й, в близките дни и седмици ще започне избор на нови членове, за да бъде постигнато „необходимото многообразие през 2016 и след това“.

Тя уточнява, че случвалото се в академията не е безпрецедентно за Америка. През тази година, за да се постигне многообразие, ще се обръща внимание на неща като пол, раса, етническа принадлежност и сексуална ориентация.

Тазгодишните номинации бяха обявени на 14 януари. В петте основни категории – за режисьор, главни женска и мъжка роли и второстепенни роли няма нито един чернокож. Водещ на церемонията ще е чернокожия комик Крис Рок.

Миналата година ситуацията беше аналогична. Пак нямаше тъмнокожи номинации, за сметка на това Опра Уинфри, Лупита Нионго, Зои Салдана, Еди Мърфи и Чиуетел Еджиофор връчваха награди на церемонията.

През 2014-а Лупита Нионго взе статуетката за най-добра женска роля, е Еджиофор беше номиниран за най-добра мъжка роля – и двамата за филма „12 години робство“.