Печки “задушиха” градовете

42% от българите се топлят с дърва и въглища

Надутите до максимум печки заради студа избълваха отрови в големите градове, пише „24 часа”. В неделя София осъмна в студ и мъгла и повишени нива на фини прахови частици. При норма от 50 микрограма на кубичен метър стойностите в 8 часа в столицата бяха 171 микрограма.  Обяснението е, че колкото повече се опитваме да се стоплим, толкова повече са изгорелите газове, които се наслояват в мъглата. Пулмолози заговориха да ходим с шалове на лицето като в китайските мегаполиси.
Причината - в XXI век в България над 42% от домакинствата се топлят с твърдо гориво - дърва и въглища. Точни данни през последните 12 месеца няма, числата са различни, но мненията на някои експерти дори сочат, че заради влошено финансово състояние дори 3/4 от българските семейства горят през зимата кюмюр или дърва. Знае се със сигурност, че 11% от българите са на парно и около 3-4% имат природен газ. Има обаче и доста хора в крайградските зони, които топлят големи къщи с мазут - също замърсител на въздуха.
В края на 2015 г. от министерството на екологията съветваха преди началото на студовете хората да горят само сухи дърва, не току-що отсечени. Това според Иван Ангелов, шеф на дирекция “Опазване на чистотата на въздуха” в МОСВ, можело да намали с над 40% отделяните емисии от фини прахови частици.
Най-добре е дървата да се оставят да се изсушат по естествен път за около година. Например купена сега дървесина да се гори чак през следващия отоплителен сезон. Ако обаче това е трудно, можело твърдото гориво да се вземе през април-май и до ноември-декември вече ще се е изсушило. Практиката у нас показвала, че се купуват дърва в последния момент преди отоплителния сезон, казва Ангелов.
Експертите заговориха дори да се въведе изискване да се продават и горят само сухи дърва, но това можело да стане от общините, тъй като 2/3 от продажбите на дървесина се извършват от тях