ПЕС с "План Маршал" срещу демографската криза

В противен случай перспективите пред Европа са мрачни, заяви Станишев

Президиумът на ПЕС единодушно подкрепи идеята на президента на социалистите Сергей Станишев за започване на работа по Европейски план за младежта. Стратегията е наречена в неофициален вариант „План Маршал“ за младите хора и образованието при децата. Разписването и приемането й от страните-членки ще трябва да гарантира образование, работа, добри условия за децата и развитие на културата за младите в цяла Европа. Това е втората голяма програма, която ПЕС стартира за последните няколко години по отношение на младите в ЕС. През миналата година от ПЕС наложиха в политиката на Съюза Младежка гаранция в ЕС, благодарение на която милиарди евро бяха дадени за бора с младежката безработица.

Планът „Маршал“ за младежта обаче е много по-мащабен. „Не можем да говорим за еврооптимизъм и доверие в Европа, ако безработицата сред младите хора остава на тези високи нива –двойно по-висока, отколкото е средната безработица. ЕС е в тежка тежка демографска криза, и ако това не се промени перспективите пред Европа са твърде мрачни.“, заяви Станишев. Президиумът на ПЕС подкрепи идеята и в партиите-членки на ПЕС започва работа по детайлизиране на проекта.

Представители на Швеция, Италия, Великобритания изказаха своята публична подкрепа за Плана. Френските социалисти в лицето на Филип Кордери – бивш генерален секретар на ПЕС и настоящ член на Президиума на партията обявиха, че ще направят разработването на стратегията свойприоритет. „Във Франция ние ще направим всичко в подкрепа на идеята, дори бихме предложили тя да се разшири повече в посока на утвърждаване на ценностите на демокрацията“, заяви Кордери. Новият лидер на социалдемократите в Северна Ирландия Колъм Истууд изрази надежда, че „План Маршал“предложен от Станишев ще запази европейския проект и ще помогне на младите да чувстват Европа като свой дом.

Соцлидерът лансира идеята си за Младежкия план в края на миналата година пред премиерите на Италия, Австрия, Швеция, Португалия, Словакия и Малта, пред двама заместник-председатели на ЕК, еврокомисари, пред председателя на ЕП Мартин Шулц и председателя на групата на социалистите и демократите Джани Питела. Разработването на стратегията започва реално след като и Президиумът на ПЕС подкрепи създаването на социални алтернативи и политики за работни места, социално включване и единство при младите в ЕС. Новата програма на социалистите в ЕС прави аналог с плана за възстановяване на Европа след Втората световна война. Планът тогава е наречен на Джордж Маршал, държавен секретар на САЩ.