Европа се нуждае от руски газ, украинският транзит не е надежден

Настоя Сергей Лавров в годишната си пресконференция за 2015-а

"Украинският транзит на руски газ за Европа е ненадежден и в ЕС разбират, че е необходимо да се осигурят преки доставки на руски въглеводороди". Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, коментирайки въпроса с "Южен поток" на годишната си пресконференция за изминалата 2015 г., предаде БГНЕС. "Русия никога не е била инициатор на прекъсване на търговското, икономическото или каквото и да било друго сътрудничество с България. Но ние не можехме да чакаме промяна в настроението на Брюксел за "Южен поток" и започнахме да търсим алтернативи", отбеляза Лавров. "Европа се нуждае от руски газ, украинският транзит не е надежден и в това се убеждавате ежедневно", заяви руският министър. Според него необходимостта от директен достъп на руския газ до ЕС е реалност, която се споделя от всички.


Руските въздушни удари в Сирия обърнаха хода на гражданската война в страната, коментира той, цитиран от ТАСС и АФП. Според дипломата няма как политическо решение на конфликта в близкоизточната държава да бъде постигнат без участието на кюрдското малцинство. "Действията на руските ВКС, по молба на сирийското правителство, помогнаха за обръщането на ситуацията в страната и намаляването на територията, контролирана от терористи", каза Лавров. От септември миналата година Русия започна да помага от въздуха на сухопътните войски на правителството на Башар Асад. Москва е единственият участник в конфликта, който освен по позициите на терористичната организация "Ислямска държава", нанася удари и по останалите терористични и ислямистки групировки в обхваната от насилие Сирия.


Без сирийските кюрди преговорите за Сирия не могат да доведат до окончателно политическо решение за страната, убеден е Лавров, който припомни, че малцинството представлява 15% от населението. Това е още една тема, в която руската позиция се различава остро от тази на Турция. Миналата седмица ръководителите в Анкара заплашиха, че могат да прекратят участието си в международните преговори за Сирия, ако в тях участват и представители на кюрдите. Русия и САЩ не участват в сформирането на делегацията на сирийската опозиция. Това е задача на посланика на ООН в региона Стефан де Мистура, заяви Лавров.