ГЕРБ поискаха разпускане на ВСС

И от Блока "за" оставка на висшите магистрати

Висшият съдебен съвет (ВСС) да подаде оставка, тъй като генерира само скандали. Това настояват в специална декларация парламентарната група на ГЕРБ. Изявлението става часове преди от Европейскатакомисия да обяви официално доклада по мониторинга на България за 2015 година. И пак часове по-късно, след като вицепремиерът Меглена Кунева призова магистратите да подадат оставка: „Ако бях на мястото на Висшия съдебен съвет, бих предпочела да спася репутацията на институцията. Те са тези, които трябва да решат дали да подадат оставка. Останалите власти могат да ги призоват, но не могат да ги разпуснат“.

За нарочното изявление на управляващото мнозинство стана ясно в късния следобед днес, а заседанието на представителите на партиите се проведе в кабинета на председателя на парламента Цецка Цачева.

Този ВСС не може да се ползва с доверието на обществото повече, обяви решението официално по-късно Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията. Цветанов заяви, че партиите, подкрепящи правителството – Реформаторски блок (РБ), Патриотичен фронт (ПФ) и АБВ ще съобщят своето решение дали подкрепят искането за оставка на ВСС днес или утре.

Буквално минути по-късно съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски обяви, че от РБ също искат оставката на ВСС. Но от Блока ще имат допълнение към декларацията на ГЕРБ. Запознати припомниха, че в началото на декември председателят на ДСБ Радан Кънев също настоя за оставка на висшите магистрати.