Марешки: "Дондуков" 2 не е за кукли на конци

Ниските цени на горивата му свалят билетчето за градския транспорт във Варна на 80 стотинки

Предприемачът и общественик Веселин Марешки не изключи възможността да се кандидатира за президент на предстоящия вот, каквито нагласи се появиха в последния месец сред българите в социалните мрежи. Евентуалната крачка за предстояща кампания за "Дондуков" 2 обаче той би направил само под условието, че "реални кандидати се окажат спрягани към момента имена на вредни за народа политици". И изброи настоящия държавен глава Росен Плевнелиев, лидерът на ДСБ Радан Кънев, вицепремиерът и председател на ДБГ Меглена Кунева, както и президента (2002-2012) Георги Първанов.

"Не съм обмислял сериозно варианта да се връщам в политиката. Искам да помагам на хората. Дотук моят опит показва, че през политиката не се получава - фалшифицират изборите и край. Влязат ли обаче в надпреварата кукли на конци, няма да ги оставим на мира. Това ще бъде една от мотивациите да се кандидатирам, ще бъда длъжен. Не може все едни и същи - трябва да се даде път на младите и можещите", заяви Марешки в отговор на журналистически въпрос.

Бизнесменът не даде категоричен отговор дали ще бъде част от президентските дебати идната есен. По думите му в политическата среда в България от години се усеща остър дефицит на свободни хора, които нямат зависимости от партийни централи или икономически такива. "Ако бях президент, цените на горивата в момента щяха в цялата страна да са като във Варна. Защо ли? Защото ролята на президента е да защитава интересите на народа, а не нечии други“, заключи темата той.

На пресконференция в БТА Марешки акцентира точно върху пазара за горива. И показа пред репортерите sms, с който съветник на кмета на Варна му казва, че местният парламент в морската столица ще обсъжда възможността да свали цената на билета за градски транспорт от 1 лв. на 80 стотинки. "Реалната му стойност е 60 стотинки", отбеляза бизнесменът. И допълни, че евентуалното поевтиняване се дължи на неговата политика за сваляне на цените на горивните колонки. След това допълни, че до седмица цената на дизела във Варна в неговите бензиностанции се очаква да падне под 1,50 лв.

В икономическия си анализ Марешки направи прогноза до края на годината да постигне 10-15 процента от пазарния дял на страната в областта на горивата. А до края на март да започнат работа бензиностанции в поне 5 областни града, но не се ангажира да посочи кои са те.