Полякът Войчех, приземил извънредно самолет в Бургас, вече е свободен

Домашният му арест е бил заменен с мярка „подписка“

Полякът Войчех Маевски, заради чиято шега за бомба самолет кацна извънредно на бургаското летище от съображения за сигурност, вече е свободен, пише "24 часа".

С прокурорско постановление от днес, 29 януари, домашният му арест е бил заменен с мярка „подписка“.

Така 67-годишният Маевски ще може свободно да излиза от апартамента на своя сънародничка в бургаския к-с „Изгрев“, където бе под домашен арест.
Решението на прокуратурата е продиктувано от няколко неща, едно от тях е влошеното здравословно и психическо състояние на Войчех Маевски, коментира неговият защитник адв.Димчо Тодоров.

Освен това разследването било към края си и предстояло предявяване на обвинението.
Остава обаче забраната за поляка да напуска пределите на България.

"Нямам нищо общо с тероризма, не съм престъпник и през живота си не съм имал съдебни процеси. Целият този въпрос е едно голямо недоразумение, защото не съм говорил, че в самолета има бомба. С моя колега разговаряхме за инцидента с руския самолет, в който е имало бомба под седалката. В този контеткст аз казах, че в нашия самолет, който лети също към Египет, сигурно няма бомба. Стюардът обаче най-вероятно е възприел това по друг начин и оттук стана целия голям проблем".

Това обясни пред Бургаския апелативен съд 67-годишният Маевски на заседание в края на ноември м.г. Полякът е обвинен в тежкото престъпление - че използвайки лъжлива информация, е застрашил сигурността на въздухоплавателно средство по време на полет.

Инцидентът със самолета на полската авиокомпания „Смол планет“ стана рано сутринта на 19 ноември 2015 . Аеропланът пътувал за етипетския курорт Хургада.